Nieuws, Wereld -

Boerinnen doen honger in wereld sterker dalen

NEW YORK —Als vrouwelijke landbouwers meer instrumenten en middelen hadden, dan zou het aantal mensen met honger in de wereld met 100 tot 150 miljoen dalen. Dat benadrukt het VN-Wereldvoedselprogramma (WFP) aan de vooravond van de vergadering van de VN-commissie voor Wereldvoedselzekerheid.

maandag 26 september 2011 18:15
Spread the love

Op een bijeenkomst in de marge van de Algemene Vergadering van de VN vorige week wees WFP-directeur Josette Sheeran op de sleutelrol van plattelandsvrouwen. Ze deed dat in het vooruitzicht van de jaarlijkse vergadering van de VN-commissie voor Wereldvoedselzekerheid, volgende maand in het WFP-hoofdkwartier in Rome, en de 56ste sessie van de VN-commissie voor de Status van Vrouwen, volgend jaar. Beide bijeenkomsten bieden een kans om de rol van plattelandsvrouwen in de strijd tegen honger te versterken, zegt Sheeran.

Grotere return

In Bangladesh en India heeft het WFP samen de Global Alliance for Improved Nutrition (GAIN) en de bedrijven DSM, Kraft Foods en Unilever het Project Laser Beam opgezet, een vijfjarig publiek-privaat partnerschap in de strijd tegen ondervoeding bij kinderen.

“Het interessante in dat programma”, zegt Paul Polman, ceo van Unilever, “is dat de meeste aandacht naar vrouwen gaat – programma’s voor kleinschalige landbouw, gezondheids- en hygiëneprogramma’s, handen wassen, vrouwen op school. Dat verbaast me niet omdat we allemaal ontdekt hebben, zakenmensen als we zijn, dat we waarschijnlijk van deze investeringen een grotere return krijgen dan van andere.”

VN-Vrouwen en Coca-Cola kondigden vorige week eveneens een partnerschap aan dat de economische positie van vrouwen moet versterken via training en financiële hulp.

Meer geld voor voeding

Als het inkomen van een gezin groeit, dan zullen vrouwen dat in vergelijking met mannen meer aan voeding, gezondheid, kleding en onderwijs voor hun kinderen uitgeven. Dat heeft zijn impact op de economische groei omdat zowel gezondheid, voeding als onderwijs verbeteren. Dat stelde de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) dit jaar vast in haar rapport State of Food and Agriculture.

Volgens het FAO-rapport beschikken vrouwen over minder productiemiddelen dan mannen. Ze krijgen minder opleiding, beschikken over minder grond, vee, technologie, arbeidskracht en financiële diensten. “Als vrouwen dezelfde productiemiddelen zouden hebben als mannen, dan zou de totale landbouwoutput in ontwikkelingslanden met 2,5 tot 4 procent stijgen” en zou dat “het aantal mensen met honger in de wereld met 12 tot 17 procent doen dalen”, aldus het rapport.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!