Agentschap

Agentschap

maandag 26 september 2011 22:41
Spread the love

Een tijd geleden werden een aantal, als ik mij niet vergis, Vlaamse administraties hervormd. Waarschijnlijk dé oplossing voor de administratieve vereenvoudiging. Schaf de administraties af! Ja zeg, zo kan ik het ook hoor.

Omdat de ministers niet alles zelf konden doen lieten ze zich voor bepaalde onderwerpen door diensten vertegenwoordigen en een vertegenwoordiging van een bepaalde dienst is een agentschap. En geheel toevallig werkten op deze diensten exact dezelfde mensen als voorheen op de administraties. Of met andere woorden: oude wijn in nieuwe vaten.

Over het algemeen wel handig dat je bij deze diensten dezelfde mensen terugvindt als voorheen, dan geraak ik tenminste niet geheel mijn weg kwijt. Als landbouwer krijg ik met heel wat agentschappen te maken, ik weet dus waarover ik praat. Gelukkig ook zijn er bij die diensten nog heel wat goedmenende, behulpzame mensen aan het werk. Deze mensen bezorgen mij regelmatig een goed gevoel. Eigenlijk heel vreemd, want van de “civil servants” of burgerdienaren, zoals ambtenaren in het Engels heten zou je toch automatisch mogen verwachten dat ze je helpen?

Deze behulpzaamheid is echter niet algemeen. Volgens mij heeft dat alles te maken met een misverstand. Een agent is immers ook een handhaver van de openbare orde. Een agentschap wordt dan een dienst die de openbare orde handhaaft. Als ik de agenten, door dit misverstand overweldigd, een welgemeende vraag stel verstart hun blik, één oog nijpt een beetje dicht hun zenuwen zijn tot het uiterste gespannen. Ze weten het wel zeker: ik voer een verborgen anarchistische agenda! Mijn enige bedoeling is een complete destabilisering van het land. In afwachting van een inval van de geheime elite troepen proberen ze mij aan het lijntje te houden. Als ik, na een hele tijd, totaal overstuur en zonder de informatie die ik nodig had, het agentschap verlaat (ook zonder dat de elite troepen zijn binnen gevallen) blijft de agent met een zucht achter “Gelukkig, er is geen essentiële informatie prijs gegeven.”

Heeeeeelp, geef me de administraties terug!!!

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!