Debat: De Arabische lente  (audio)
Nieuws, Afrika -

Debat: De Arabische lente (audio)

zondag 25 september 2011 22:17

DeWereldMorgen.be

(Foto boven: v.l.n.r Mondher Khafaoui, Hamdan Al Damiri, Michel Collon, Tariq Ramadan en Nawal el Saadawi -naast Nawal zit Jean Bricmont die vertaalde)

Het debat over de Arabische lente op Manifiesta trok veel volk. Het was een kwartier voor aanvang drummen aan de deur. Veel migrantenjongeren en ouderen wilden dit debat met grote namen als Tarik Ramadan en Nawal el Saadawi niet missen.

Begin 2011 werden na revoltes Ben Ali en Hosni Moebarak, in Tunesië en Egypte, van de macht verdreven. Ook in andere landen zoals in Marokko, Jemen, Bahrein,Syrië en Libië kwam het tot opstanden. Hoe zit het nu juist met de revolutie? Is die nog steeds aan de gang? Is het geen doorgestoken kaart en georganiseerd door de VS? Wie zijn de leiders en hoe zit het met de rol van de islamisten? 

In het panel zaten: De Egyptische Nawal el Saadawi, feministe en schrijfster – Tariq Ramadan ook van Egyptische origine maar woont in Zwitserland, is islamoloog en docent – Mondher Khafaou maakt deel uit van de nationale leiding van de Communistische Arbeiderspartij van Tunesië (PCOT) en de Palestijnse Hamdan Al Damiri van de l’Association Belgo-Palestinienne (ABP).  Moderator was de journalist Michel Collon.

Het debat verliep bij momenten bitsig tussen Tarik Ramadan en Nawal el Saadawi. Ze verschilden van mening over wie al dan niet de revolutie draagt en of er wel degelijk over een revolutie kan gesproken worden. En ook over de rol van de islamisten waren de meningen verdeeld. 

Beluister hier de volledige audio-opname van het debat. Het debat verliep in het Frans en het Engels. 

take down
the paywall
steun ons nu!