Nieuws, België -

Manifiesta spetterend van start met HK et Les Saltimbanks

Wat een opwarmer moest worden werd een feest op zich: HK et les Saltimbanks sloegen in als een bom.

zaterdag 24 september 2011 01:56
Spread the love

Manifiësta is het jaarlijkse feest van Geneeskunde voor het Volk en Solidair in Bredene.  Vorig jaar werd het feest zwaar geteisterd door stormweer maar kwamen er toch 6000 mensen opdagen.  Dit jaar is men alvast beter voorzien, stevige stormvaste tenten op het hele terrein.
Het feest en de grote toeloop zijn eigenlijk pas voorzien voor zaterdag.  Je moest al dan ook al goed je weg vinden op de website en de programmatie van manifiësta om te weten dat er ook op vrijdag een aantal concerten op de agenda stonden.
Toen ik om 8 uur aankwam (volgens de website het aanvangsuur van het concert) stond ik voor een nagenoeg leeg Staf Versluys centrum.  Hier en daar was er nog iemand de laatste hand aan het leggen aan een decors voor het grote feest morgen, maar van concertdrukte was er helemaal geen sprake.

“Kom binnen een uurtje terug, 8 uur is een beetje vroeg en de mensen moeten van ver komen.” 
Als ik een uurtje later terugkom is de zaal al aardig vol gelopen en is een gitaarrock groepje zich aan het opwarmen. Wie die jongens met hun gitaren zijn kan niemand met vertellen, ze maken nochtans mooi lawaai. Een vreemde mix  van Nirvana en AC-DC, ook nonkel Link Wray komt kijken om de hoek.   Af en toe gaan ze eens uit de bocht, gebrek aan ervaring denk ik verontschuldigend.  Ik vind wat ze doen gedurfd,… geef ze nog 10 of 20 concerten en er staat een band om U tegen te zeggen. RATPOOH heet de band en ze komen uit Oostende, zo wist ik uiteindelijk toch te achterhalen.  Het aanwezige publieke  was nochtans voor 75% afwezig, ze waren immers gekomen voor de hoofdbrok: HK. Maar U als van gitaargeweld houd noteer dan even: Ratpooh.

Weinig Nederlandstaligen kennen HK en als ze hen al kennen is het omdat ze of in Frankrijk zijn geweest tijdens een staking of omdat ze Franstalige vrienden hebben die hen deze groep lieten ontdekken.
HK et les Saltinbanks leverden letterlijk de soundtrack voor de sociale strijd van het afgelopen jaar in Frankrijk. Als ik dat HK voorleg glundert hij.  “Ik en de rest van de groep zijn daardoor echt vereerd, het is het beste dat ons al kunstenaars kon overkomen.”
Het concert van HK is anderhalf uur (of was het langer) politieke speech.  Het is geen echt typisch rock concert, het is ook geen theater, … en toch is het een rock concert. 
Hoe dan ook, het Staf Versluys centrum stond gedurende anderhalf uur in vuur en in vlam.  

De enkele honderden  die goed het programma bestudeerden en ontdekten dat er eigenlijk al iets te beleven was op vrijdag werden meer dan beloond voor hun alertheid.

take down
the paywall
steun ons nu!