Nieuws, Lokaal, Cuba, Solidariteitsactie, Ieper, Cuban Five, Vredesstad Ieper -

Vredesstad Ieper in de weer voor de Cuban Five

IEPER- Op woensdag 21 september, internationale dag van de Vrede, plantte een groepje schoolkinderen in aanwezigheid van familieleden van de Cuban Five vijf boompjes in het Ieperse vredespark. De vijf bomen zijn opgedragen aan de Cuban Five en aan al wie onterecht van zijn vrijheid is beroofd.

vrijdag 23 september 2011 17:38
Spread the love

In de vuile oorlog tegen Cuba vielen sinds 1959 reeds 3.500 slachtoffers door terreuraanslagen vanuit de VS. Toch lopen de terroristen in Miami vrij rond.

De Cubaanse regering besliste de terreurnetwerken te infiltreren om meer bloedvergieten te voorkomen. In 1998 werden vijf van hen ontmaskerd, opgesloten en samen veroordeeld voor vier keer levenslang en 77 jaar.

Sindsdien staan ze bekend als de Cuban Five. Organisaties als Amnesty International, de Werkgroep voor Willekeurige Aanhoudingen van de VN, 10 Nobelprijswinnaars, parlementaire resoluties in diverse landen – waaronder België, hebben reeds opgeroepen voor hun vrijlating.

Ieper, vredesstad

De kinderen, leerlingen van het derde leerjaar van het nabije Immaculata-instituut, kwamen enthousiast het terrein opgestapt. De putten waar de boompjes zouden worden geplant, waren al aangelegd.

Een veelkleurige vredesvlag wapperde aan de rand van de plek. Eerst kregen de kinderen nog wat info over de boompjes. Het zijn vijf boskerselaars, dat zijn bomen die heel vroeg bloeien. Met fijne witte bloempjes kondigen ze de komende lente aan. In het najaar zijn de wilde kersjes een plezier voor de vogels.

Adriana Pérez, echtgenote van Gerardo Hernández, en Magali Llort, moeder van Fernando González hadden er plezier in de kinderen te zien graven en spitten. Hier en daar moest een handje toegestoken worden om de kerselaars mooi rechtop te krijgen.

Vijf boompjes met extra betekenis

Daarna nam schepen Stefaan Deroo (CD&V) het woord. Hij vertelde de kinderen dat op die dag in 132 landen door 5.000 scholen samen 600.000 boompjes voor de vrede geplant worden.

“Maar deze vijf boompjes in Ieper”, aldus schepen Deroo, “krijgen nog een extra betekenis. Ze worden opgedragen aan vijf mannen uit Cuba. Deze mannen hebben hun best gedaan om terreuraanslagen tegen hun land te verhinderen, maar zijn in plaats van de terroristen zelf opgepakt. Ondertussen zitten ze bijna 14 jaar onterecht in verschillende gevangenissen in Amerika.”

“Meer nog,willen we deze bomen opdragen aan al wie onterecht van zijn of haar vrijheid is beroofd. Ik ben dan ook verheugd om namens het stadsbestuur van Ieper, mevrouw Pérez, de echtgenote van Gerardo Hernández, één van deze vijf mannen en raadgever Hadad, in ons midden te hebben.”

“Sedert de opsluiting van haar echtgenoot voert zij actie en onderneemt zij samen met familieleden initiatieven om haar man en ook de andere vier vrij te krijgen. We hopen dat de aandacht die we met deze kleine actie vestigen op dit onrecht hen steun en kracht mag geven om door te gaan. We hopen in ieder geval dat deze actie alvast duidelijk mag maken dat Ieper haar naam ‘Vredesstad’ niet alleen draagt, maar ook in de praktijk omzet.”

Cubaanse kinderen in vredevolle omgeving

De schepen gaf daarna het woord aan Adriana Pérez. Zij vertelde de kinderen over de kinderen in Cuba, die even onbezorgd als zij die morgen uit hun bedjes gestapt zijn. Maar ook dat vijf mannen, die net erover waakten dat die Cubaanse kinderen in een vredevolle omgeving kunnen leven, vandaag niet thuis zijn.

Ze dankte de kinderen om hun solidariteit en vroeg hen om de waarden van vrede, vriendschap en solidariteit in hun hart mee te dragen, ook als ze opgroeien.

Magali Llort en Adriana Pérez waren duidelijk onder de indruk door de mooie actie. Pérez heeft nog geen kinderen, en als de zaak niet snel een oplossing krijgt, zullen zij en haar man hun kinderwens nooit kunnen waarmaken.

De symboliek van de vijf boompjes, geplant door kinderhanden, om de zaak van de Cuban Five te helpen bekendmaken, heeft daarom voor haar ongetwijfeld ook nog een extra betekenis.

Als afsluiter bood Filip Deheegher, hoofd van de Ieperse dienst Vrede en Ontwikkeling, alle aanwezigen een eerlijk glaasje wereldwinkelfruitsap aan. Nog even op de foto voor de pers en de activiteit kon worden beëindigd.

Adriana Pérez was in 2009 reeds aanwezig op de Ieperse Vredesloop. Bij die gelegenheid werd ze samen met Olga Salanueva, echtgenote van René González, ontvangen door burgemeester Luc Dehaene (CD&V).

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!