Nieuws, Samenleving, Cultuur, Antwerpen, Lokaal, Schilderkunst, Antwerpen, Boulevard Amandla, Congolese gemeenschap, Cafés De Coninckplein, Kin moto na Anvers, Afrikaanse cultuur -

Kin moto na Anvers

ANTWERPEN - Afrika komt met Boulevard Amandla van 23 september tot 16 oktober thuis op en rond het Antwerpse De Coninckplein. Een buurt met zwarte kroegjes en eethuizen in een volkse veelkleurige wijk. Antwerpen-Noord, vakkundig berucht gemaakt door de overheid. In werkelijkheid is het plein het centrum van een bruisende gemeenschap.

vrijdag 23 september 2011 13:15
Spread the love

Amandla!

Amandla betekent in de Zulu-taal ‘kracht’ / ‘macht’. Het werd en wordt in Zuid-Afrika door het ANC gebruikt als strijdkreet. Hij past ook in de Antwerpse situatie, waar racisme, criminalisering van de ‘anderen’ in het programma staan van de politieke meerderheid. Boulevard Amandla is niet alleen kunst, muziek, feest. Maar ook een oproep tot trots zelfbewustzijn.

Het kunstevenement van hoge kwaliteit verovert het Statiekwartier opnieuw. Voor de zesde keer organiseert La Piscine d’Activité vzw een uniek artistiek, sociaal festival. Deze keer onder het moto Kin moto na Anvers of de warmte van Kinshasa in Antwerpen. Het beste van de Congolese art scene wordt naar de stad gehaald.

Drie weken lang slaat Kin moto na Anvers haar tenten op, op en rond het plein. La Piscine d’Activité vzw organiseert in samenwerking met AAI. antwerp art info vzw en is verbonden met AMUKA vzw.

Kunst uit Congo

AMUKA is een vereniging van Congolese vrouwen die in Antwerpen wonen en die ijveren voor een betere toekomst voor kinderen en vrouwen in Noord-Kivu, in Congo. Die mensen zijn slachtoffer van een humanitaire ramp. AMUKA probeert te helpen door het oprichten van weeshuizen, opvangcentra, naaiateliers, nascholing, ICT-cursussen, verschaffing van microkrediet, …

Na de ‘tshukudu’s’ in 2010 (massief houten ‘trotinetten’ of ‘steps’ waarmee goederen vervoerd worden) en exhuberante Ghanese doodskisten (2009) biedt Boulevard Amandla ook dit jaar een uniek programma. Met aandacht voor Congolese schilders van het Atelier de Recherches des Artistes Populaires asbl (ARAP) uit Kinshasa (Boulevard Amandla in 2010). (1)

Wie van zuivere, volkse, waarachtige kunst met een sociale, politieke achtergrond houdt, moet dit werk komen zien. Deze Afrikaanse kunstenaars geven al decennia een antwoord op de steriele westerse, post-modernistische conceptuele epigonen van werk dat bijna een halve eeuw geleden origineel was. Dat de chique galerijen bevolkt met maaksels die door de vrije markt commercieel opgeblazen worden, zoals diezelfde vrije markt het Afrikaanse volk besteelt.

Faire Trade Art

De organisatoren van Boulevard Amandla zeggen: “Ze portretteren in hun typische cartooneske en Breugeliaanse aandoende stijl het leven in Kinshasa. Hun jeugd, gezondheid, dood, religie, politiek, …”.

Antropologe Kristien Geenen (KU Leuven) haalde hen naar Brussel en Leuven, onder de titel: ‘De slaap neemt geen plaats in’. Een tentoonstelling over de straatbendes van de Congolese hoofdstad Kinshasa.

Ze nodigde bevriende schilders uit om werken te maken rond het thema van de straatkinderen. De kunstenaars hebben namen als Chéri-Chérin, Mfumu’Eto I, Bompini, Claude Bosana, Sim Nsingi, Mayamba, … Tussen AAI vzw en ARAP aslb ontstond een samenwerkingsverband: Faire Trade Art.

Ze willen de Congolese kunstenaars overtuigen hun werk niet meer onder de minimumprijs te verkopen. Dit met het oog op een juiste waardering voor hun werk wereldwijd. Zo proberen ze de dominante commerciële kunstmarkt te counteren.

Deze tentoonstelling van Congolese beeldende kunst vindt tijdens Boulevard Amandla plaats in de glazen kubus van de Permekebibliotheek, op het De Coninckplein. Er wordt een dertigtal werken getoond van ARAP aslb.

Muurschilderingen en Njamnjam-route

Bovendien is er ARAP-Atelier-Public. Chéri Benga en JP Mika komen als artists in residence uit Kinshasa naar Antwerpen. Tijdens de duur van de tentoonstelling zullen ze ‘en plein public’ op het De Coninckplein dagelijks op de zijwanden van twee containers aan één of meer muurschilderingen werken.

Voorts is er de Njamnjam-route, een expo in verschillende restaurantjes rond het plein en wijde omgeving, waarvan er enkele in hun bestaan bedreigd worden wegens de racistische politiek van sociale verdringing door het Antwerpse beleid.

De route volgt kleine horecazaken, onder meer zwarte cafés, die met sluiting worden bedreigd en waar de actie ‘Broodroof!’ voor vecht. Boulevard Amandla organiseert hierover op 14 oktober een debat: ‘repressie of empowerment’, in het Permeke-auditorium aan het plein. Burgemeester Janssens (SP.A) liet al weten geen tijd te hebben … (zie ‘Broodroof’) (2)

Feest, dans mee!

Naast de grote aandacht voor schilderkunst is er ook poëzie, muziek, debat, video, informatie (‘La tragédie du peuple à l’est de la RDC‘ op 15 oktober) en een multiculturele markt met eettentjes en meer uit de Derde Wereld. Drie weken lang neemt Afrika Antwerpen-Noord en het Statiekwartier in.

Op zaterdag 24 september is er om 14 uur het openingsfeest op het De Coninckplein met muziek van Highlive Crew (Nigeria), Team des As (Congo) en Staff des Leaders (Congo).

Mis zeker het slotfeest niet, op zaterdag 15 oktober om 14 uur. Met Senegal Hip Hop Event, Nadiaye Rose, Blacka, STS, OPD en als extra om 20 uur Groupe Sabar.

Kinshasa verwarmt Antwerpen! Deze hoogstaande culturele en kunstmanifestatie is een feest voor alle zintuigen. Het is tevens een daad van solidariteit in een stad die politiek en moreel verloederd is. Amandla!

Alle info vind je hier: www.amandla.be

(1) Boulevard Amandla 2010 – Foto’s  www.dewereldmorgen.be/foto/2010/09/13/boulevard-amandla-2010-in-antwerpen

(2) Broodroof! – Foto’s  www.dewereldmorgen.be/foto/2011/05/10/broodroof-wij-zijn-ook-van

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!