Chileense studenten komen weer op straat
Nieuws -

Chileense studenten komen weer op straat

De voorzichtige toenadering tussen de Chileense studenten en de regering-Piñera heeft niets opgeleverd. De studenten zijn gisteren (donderdag) weer massaal de straat opgegaan. De protesten houden al vier maanden aan. De studenten eisen structurele hervormingen van het onderwijssysteem.

vrijdag 23 september 2011 14:34
Spread the love

Meer dan honderdduizend studenten betoogden gisteren in de hoofdstad Santiago. Ze vinden dat ze met hun vraag om hervormingen geen gehoor krijgen bij de rechtse regering van Sebastián Piñera en kondigden daarom aan dat ze de manifestaties en bezettingen van scholen en universiteiten zullen voortzetten.

De regering zoekt naar oplossingen om te vermijden dat de studenten hun schooljaar  verliezen. Ze vroeg aan het parlement de problemen van het onderwijssysteem te bespreken.

Geen dialoog

De studenten willen van geen dialoog met de regering weten omdat die vasthoudt aan een verouderd model, geen concrete voorstellen doet en geen oren heeft naar “de eisen van een grote meerderheid”, zegt Camila Vallejo, woordvoerder van de Confederatie van Universiteitsstudenten van Chili.

Regeringswoordvoerder Andrés Chadwick zegt dat de deur openstaat. “Een betoging meer of minder zal het thema of de fundamentele bezorgdheid van de regering niet veranderen. We blijven aandringen op de noodzaak van een dialoog.”

“De regering wil ten alle koste een model verdedigen waarvan we hebben aangetoond dat het mislukt is”, zegt Vallejo. “De structuur dateert van de dictatuur (1973-1990) en nu wil men daar nog verder in gaan.”

Gratis onderwijs

Senaatsvoorzitter Guido Girardi probeerde te bemiddelen. In de dialoog moeten alle voorstellen besproken kunnen worden, zegt de centrumlinkse politicus, “maar de regering blijft koppig en doof en heeft de deur dichtgeslagen.”

Volgens Girardi gaat het debat vooral over de rol van de staat in de ontwikkeling van een kwaliteitsvol, gratis onderwijs. “Het is een schande dat het onderwijs in Chili een handeltje geworden is en dat wie overheidsgeld krijgt dat in zijn zak steekt”, een allusie op de subsidiëring van privéscholen, “terwijl een gezin zich een leven lang in schulden moet steken om zijn kinderen naar de universiteit te kunnen sturen.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!