700 personeelsleden van Net Brussel zouden naar de gemeenten worden overgedragen, dat pikken ze niet (affiche: Net Brussel)
Nieuws, Samenleving, Brussel, Lokaal, Straatvegers, Brussel, Sociale onrust, Net Brussel, Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Huisvuil, Plannen voor Brussel, Brusselse gemeenten -

Net Brussel voert actie tegen transfer naar gemeenten

BRUSSEL - De werknemers van Net Brussel hebben donderdagochtend actie gevoerd tegen de mogelijke overheveling van 700 mensen naar de Brusselse gemeenten. Net Brussel is de vuilnisophaaldienst van het Brussels Gewest. De actie vloeit voort uit de plannen voor Brussel van federaal onderhandelaar Elio Di Rupo (PS).

donderdag 22 september 2011 12:05
Spread the love

De actie begon kort voor acht uur aan de Wetstraat waar het kruispunt met de Kunstlaan werd geblokkeerd. Even later gebeurde hetzelfde aan de Belliardstraat. Bij Net Brussel zou er vanochtend niemand aan het werk zijn gegaan. Volgens enkele actievoerders zouden ze pas woensdag gehoord hebben dat er een overheveling van zo’n 700 mensen op til is.

Het zou gaan om 700 straatvegers die bij de Brusselse gemeenten zouden moeten gaan werken. Daar liggen de lonen lager dan bij het Brussels gewest en zou ook het personeelsstatuut slechter zijn. De gemeenten zitten volgens de manifestanten ook slechter bij kas, zodat ze niet eens alle 700 mensen van Net Brussel zouden kunnen overnemen. Dat moet allemaal de volgende dagen worden uitgeklaard.

Het persbureau Belga spreekt van een wilde staking bij Net Brussel. Belga weet wel dat de federale onderhandelingen “voor een beter bestuur in Brussel” aan de basis liggen van de staking.

“In de toekomst”, aldus Belga, “zullen werknemers van Net Brussel niet meer mogen instaan voor het schoonvegen van de gewestwegen. Die taken worden overgenomen door de gemeentelijke vegers. Dat zijn de onderhandelaars van de werkgroep Brussel overeen gekomen. Hierdoor vrezen werknemers van Net Brussel voor hun job”.

Om te laten zien hoe verbolgen ze zijn, kieperden de manifestanten een paar ladingen vuilnis op het wegdek aan de bezette kruispunten en in de tunnels van de Kleine Ring. De vuilnishopen werden in brand gestoken. Rond halftien was de Brusselse brandweer het brandend vuilnis aan het opruimen.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!