Nieuws, Cultuur, Cultuur, De week in muziek -

LuisterPost: De Week In Muziek 21.09.11

De bekendste Afrikaanse schrijver versus 50 Cent, de biografie van Neil Young, politiek protest van Foo Fighters, nieuwe optredens van David Sylvian, Coldplay, Nick Lowe en Radiohead. Verder downloads en de interessantste releases van deze week.

donderdag 22 september 2011 09:58
Spread the love

Chinua Achebe versus 50 Cent.

Toen bleek dat de titel van 50 Cents volgende magnum opus (deze keer een film) dezelfde was als die van de Nigeriaanse schrijver Chinua Achebe’s bekendste roman ‘Things Fall apart’ uit 1958, wilde Achebe niet dat de titel gebruikt werd door 50 cent. De rapper deed daarop een bod van 1 miljoen dollar om toch met de titel door te gaan, maar dat werd door de advocaten van de schrijver afgewezen.
Toch rijzen er bij dit soort van berichten heel wat vragen op. Een copyright op titels bestaat niet en soms kan een titel overnemen een eerbetoon of een knipoog zijn. Hier twee websteks: ééntje waar je albumtitels en groepsnamen vindt die duidelijk elders vandaan kwamen en hier nog eens 25 bands die hun naam van een boek haalden.

Nu we het toch over schriijven hebben: Neil Young is van plan een biografie uit te brengen. Het boek moet verschijnen in de herfst van 2012. En nu we het toch over 2012 hebben, de eerste januari komt –na zes jaar – de nieuwe van de Amerikaanse cultband Guided By Voices uit.

Dat ook grote bands nog een politiek geweten hebben, dat bewees Foo Fighters met een protestoptreden tegen de homohatende Westboro Baptist Church, bekend van hun verstoring van de begrafenissen van Amerikaanse gesneuvelden.

aangekondigd
september
Qua concertnieuws was het grote nieuws dat Radiohead volgend jaar op tournee gaat. Wie ze deze maand al live wil zien, moet op de 28ste of de 29ste naar New York. Tickets kan je proberen te bemachtigen vanaf maandag via ticketmaster.
 

oktober
Ierse folklegende Christy Moore komt op 5 oktober naar De Roma in Antwerpen. Twee dagen later treedt de man (niet te vergeten: de oudere broer van Luka Bloom) ook op in de AB in Brussel

Op 14 oktober is er dan het feestje van 15 jaar Urgent.fm met als deejay Peaches en het optreden van een supergroep met daarin Sjoerd Bruil (Black Cassette), Tom Pintens, Georgios Tsakiridis en Younous Faitakh (The Hickey Underworld), Tim Vanhamel, Gregory Frateur en Laura Huysmans (Dez Mona), Johannes Verschaeve (The Van Jets), Inne Eysermans  (Amatorski), Peter Houben (Nemo), Pascal Deweze… Plaats van gebeuren: Vooruit.

november
Arid brengt dit najaar een Best Of uit en de band gaat ook op uitgebreide tournee vanaf 4 november tot 23 december. Hier vind je de data.
 

december
William Fitzsimmons speelt op woensdag 7 december in het Koninklijk Circus. De man is één van de betere singer-songwriters van de huidige generatie.

Op 16 en 17 december vindt op 10 Gentse locaties de eerste editie van Glimps plaats, met meer dan 60 concerten een internationaal showcasefestival. Het festival wil de aandacht vestigen op talent uit regio’s waarvoor in de reguliere media en in de programmatie van clubs en festivals nauwelijks of geen aandacht is. Glimps staat open voor professionelen uit de muzieksector, maar oogt ook op het gewoon publiek. Organisator Glimps vzw is een nieuwe structuur opgericht door de muziekclub Democrazy en de managementkantoren Keremos en Rockoco. Belgische groepen kunnen uiteraard ook deelnemen. Curatoren zijn in diverse landen bezig met de selectie van groepen. Vlaamse bands kunnen zich tot 25 september inschrijven via www.glimpsgent.be. De Waalse bands worden geselecteerd door een Waals journalist en een Waals concertorganisator. Weekendtickets zijn te koop via www.glimpsgent.be tegen het ‘early bird’-tarief van 15 euro. Vanaf 2 november kosten weekendtickets 17 euro. Vanaf 16 december kosten tickets 20 euro.

Ook nog in december: Coldplay op 18 december in het Antwerpse Sportpaleis. De ticketverkoop start nu vrijdag.
In een verdere toekomst, maar nu reeds aangekondigd: op 8 maart is er een zeldzaam concert van de Britse artiest David Sylvian in de Brusselse AB. De voorverkoop start op vrijdag om 11 uur, maar via deze link kan u nu reeds tickets aankopen in alle rust.

Cd’s nu uit

Tori Amos – Night of Hunters (klassiek)
Apparat – The Devil’s Walk (electronic)
Meg Baird – Seasons on Earth – (solo van Espers-lid)
Tony Bennett – Duets II (jazzy)
Inmiddels is de crooner 85 en op deze duetplaat aan de slag met Amy Winehouse (haar laatste opname) en verder krijgt hij tegenwind van Lady Gaga, Queen Latifah, Norah Jones, John Mayer, Mariah Carey, Michael Bublé, Willie Nelson…
Dez Mona – Sága (opera)
The Jayhawks –  Mockingbird Time (americana)
Terug in de originele bezetting.
Dum Dum Girls – Only In Dreams (pop)
Kid Koala  – Space Cadet: Original Still Picture Score (electronic)
Nick Lowe: The Old Magic (singer-songwriter)
Wordt gepromoot met twee gratis downloads waaronder een exclusieve akoestische versie van zijn ‘(What’s so fununny ‘bout) Peace, Love & Understanding?’ en om het compleet te maken komt de man ook nog optreden op 10/02/2012 in Stadsschouwburg, Brugge.
Nest  – Body Pilot EP (ambient)
Pearl Jam – Pearl Jam Twenty OST [rock)
De soundtrack met 29 zeldzame tracks bij de documentaire van Cameron Crowe naar aanleiding van het dubbele decennium Pearl Jam.
Steve Reich and Kronos Quartet – WTC 9/11 (klassiek)
Compositie naar aanleiding van de geburtenissen van die datum.
Sunday Bell Ringers – Sunday Bell Ringers (indie)

SuperHeavy – SuperHeavy (rock)
Mick Jagger met Joss Stone, Dave Stewart, Damian Marley en de Indische filmcomponist A. R. Rahman.
Wilco – The Whole Love (indierock)
Voor het eerst in eigen beheer.

downloads

Liefhebbers van retropop kunnen op dit ogenblik de nieuwe single van Miles Kane (The Rascals en Last Shadow Puppets) gratis oppikken. Voor de tekst van het nummer werkte Miles Kane samen met Gruff Rhys, bekend van groepen als Neon Neon en Super Furry Animals.
Een mooie sampler van het Kill Rock Stars-label dat 20 jaar bestaat vind je op hun site. Met 20 tracks van onder meer Elliott Smith, Quasi, The Thermals, Deerhoof, Unwound, The Decemberists… 

Het weekend ligt al in het vizier en daarom dit leuk liedje van de jonge Amerikaanse band Weekend (niet te verwarren met het Britse jazzgezelschap uit de eighties of The Weeknd) om af te sluiten.

take down
the paywall
steun ons nu!