Salman Bin Abdul Aziz al Saud op Cape Canaveral
Opinie, Nieuws, Afghanistan, VS, Irak, 11 september, Saoedi-arabie -

Waarom de VS geen oorlog tegen Saoedi-Arabië begon

Niemand heeft mij ooit kunnen uitleggen waarom na de aanslagen van 11 september 2001 de VS niet de oorlog verklaard heeft aan Saoedi-Arabië. Bijna alle daders waren Saoedi’s en toch startte de VS, onder valse voorwendsels - dit geeft de VS nu zelf toe - een oorlog tegen Irak en later tegen Afghanistan.

woensdag 21 september 2011 21:20
Spread the love

De vraag kwam weer bij mij op nadat ik volgend bericht las in het Amerikaanse Insurance Journal (van 15/09): Lloyd’s start een gerechtelijke procedure tegen Saoedi-Arabië en eist 215 millioen dollar compensatie voor de premies die het uitbetaalde aan slachtoffers van elf september.

De Morgen, met vertraging, bracht het bericht op 21 september, nogal klein. Heeft u er ook overgelezen?

De klacht werd ingediend bij een gerechtshof in West Pennsylvania waar een van de vliegtuigen van Al-Qaida neerstortte op die beruchte dag. Lloyd’s dagvaardde hierbij zowel de Saoedische staat, als drie ‘liefdadigheidsorganisaties’, een bank en leden van het koningshuis, namelijk prins Salman Bin Abdul Aziz al Saud (gouverneur van de hoofdstad Riyad) en Suleiman Abdul Aziz al Saud (CEO van een van de grootste banken).

De klacht telt 154 pagina’s en de motivering gaat onder meer als volgt: zonder deze steun uit Saoedi-Arabië, die over meer dan een decennium liep, zou Al-Qaida niet de middelen gehad hebben om haar plan uit te voeren. De steun wordt door Lloyd’s geschat op 74 miljoen dollar.

Het was een klein berichtje in De Morgen van 21 september. Een gedateerd bericht, want de dag daarvoor wist hetzelfde Insurance Journal te melden dat Lloyd’s zijn klacht had ingetrokken en het advocatenkantoor dat de klacht indiende weigerde elke commentaar.

Een gelijkaardige klacht was trouwens ook al eens ingediend door Lloyd’s in 2003 voor een rechtbank in New York. Die oordeelde toen dat Saoedi-Arabië niet kon worden vervolgd omdat “het land niet voorkomt op de lijst met sponsors van terreurorganisaties, opgesteld door het State Departement.”

Van waar kwam de druk?

Werk aan de winkel voor de Amerikaanse onderzoeksjournalistiek, als die nog bestaat? Of voor een van de nieuwe ‘diepgravende magazines’ van onze kwaliteitskranten?

Bronnen:

www.insurancejournal.com/news/east/2011/09/15/215609.htm
www.insurancejournal.com/news/east/2011/09/20/216580.htm

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!