Nieuws, Politiek, VS, Activisme, Wall Street, Antikapitalisme, New york, Burgeractivisme, Pleinbezetting, Liberty Plaza, Zuccotti Park, Indignadosbeweging -

#occupywallstreet: politie-intimidatie escaleert

Nu het protest en de bezetting in New Yorks financiële district dinsdag zijn vierde dag inging, begint de politie-intimidatie meer en meer te escaleren. Het bewijs dat de trickle-downtheorie toch werkt?

woensdag 21 september 2011 18:45
Spread the love

Het lijkt erop dat de trickle-downtheorie werkt. De nervositeit over de bezetting van een plein in het financiële hart van New York tegen de desastreuze gevolgen van kapitalisme en corporatisme, die dinsdag zijn vierde dag is ingegaan, heeft waarschijnlijk van de hoogste regionen van Wall Street de rangen van New York’s Finest bereikt.

Naarmate de bezetting van Zuccotti Park aanhoudt – door de demonstranten herdoopt naar de oude benaming Liberty Plaza en wat eveneens een verwijzing is naar het Egyptische Tahrirplein – neemt schijnbaar ook de driestheid van het politieoptreden en de nervositeit bij de ordediensten toe.

Dit uit zich onder andere in een toename van arrestaties, waaronder mensen die aangehouden worden voor onder andere – jawel – het schrijven met krijt op het trottoir (video 4), en in een verhoogde politieaanwezigheid.

Tijdens de nacht van maandag op dinsdag hadden de demonstranten enkele dekzeilen gelegd over het aanwezige mediamateriaal om het te beschermen tegen de regen. Dit leidde dinsdag tot een politie-inval waarbij minstens zeven vreedzame demonstranten, onder wie minstens drie mensen van het mediateam, hardhandig gearresteerd werden (video 1 & 2). Een van hen zou in kritieke toestand verkeren, meldt occupywallst.org.

Aan Bloomberg Businessweek (nvdr: opgericht door Michael Bloomberg, burgemeester van New York) deelde de politie mee dat één persoon tijdens zijn arrestatie een verwonding had opgelopen aan het been. Hoewel de politie eerder meegedeeld had dat hij ter plaatste verzorgd was, deelde ze aan Businessweek mee dat hij verzorging had geweigerd. Nog volgens de politiewoordvoerder zouden er de voorbije vier dagen zestien personen zijn gearresteerd.

De dekzeilen werden in beslag genomen. Volgens de politie maakten deze zeilen namelijk tenten uit in weerwil van het feit dat ze geen verblijfsfunctie hadden. Tenten zijn verboden omdat zij een inbreuk vormen op de reglementering inzake volksgezondheid (sanitation code), was het argument van de ordehandhavers.

Burgemeester Bloomberg weigerde nadien een verklaring af te leggen over dit politieoptreden dat bij velen die wereldwijd het protest volgen verontwaardiging opwekte en als ongrondwettelijk werd beschouwd.

Via socialenetwerksites werd dan ook massaal opgeroepen om Bloomberg via elke mogelijke weg hieromtrent te interpelleren. Nochtans verklaarde Bloomberg onlangs nog in een democratische bui dat demonstreren op Wall Street geen probleem is, “this is New York”. (Je kan met Bloomberg in contact komen via dit contactformulier.)

Niettegenstaande de inspanningen die de NYPD levert om de demonstraties van de activisten te ontmoedigen, hebben er dinsdag toch meerdere protestacties plaatsgevonden op Wall Street en in de omgeving.

Het lijkt er op alsof de overheden al spelen met de gedachte van een ontruiming van Liberty Plaza, terwijl de mainstream media medeplichtig zo goed als niet berichten over deze bezetting, in de hoop dat deze uiting van ongenoegen een stille dood zal sterven.

Ondertussen ook heeft Yahoo zich verontschuldigd voor het blokkeren van e-mail met daarin occupywallstreet. Er waren klachten gerezen over censuur door het bedrijf dat ook een e-maildienst aanbiedt.

Gebruikers kregen bij het verzenden telkens de mededeling dat er “verdachte activiteiten werden gesignaleerd op [hun] account” en de e-mail werd geblokkeerd “om [hen] en [Yahoo’s] andere gebruikers te beschermen.” Volgens Yahoo zou het probleem opgelost zijn en lag het aan haar spamfilters.

Yahoo’s verklaring wordt door nogal wat mensen op cynisme onthaald, ook gezien het feit van de virtuele media black-out over het protest. Er worden nog steeds meldingen gemaakt van deze ‘onopzettelijke’ fout. Het is ook niet de eerste maal dat Yahoo beschuldigd wordt van politieke censuur.

DeWereldMorgen.be

De demonstranten weten zich in ieder geval gesterkt door een stroom van solidariteitsboodschappen van individuen, bewegingen en NGO’s wereldwijd.

DeWereldMorgen.be

DeWereldMorgen.be

DeWereldMorgen.be

DeWereldMorgen.be

Hashtags: #occupywallstreet #libertyplaza

* * *

De eerste twee video’s bevatten beelden van gewelddadig politieoptreden tegen vreedzame burgers.

Video: K @Korgasm_

Video: WeAreTheOther99

Video: K @Korgasm_

Video: CrazyCheeseMagee

Beetje humor:

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!