Ongeval op de Plantin en Moretuslei: Vlaamse overheid draagt een verpletterende verantwoordelijkheid
Opinie, Nieuws, België, Antwerpen, Antwerpen - Marij Preneel

Ongeval op de Plantin en Moretuslei: Vlaamse overheid draagt een verpletterende verantwoordelijkheid

“Ik ben zeer geschrokken toen ik hoorde over het ongeval met de schoolkinderen van Sint-Franciscus. De kinderen droegen allemaal een fluovestje, maar dat kon hen blijkbaar niet redden. Wie het kruispunt kent, weet dat dit een levensgevaarlijke plek is voor voetgangers en fietsers”, zo reageert Marij Preneel, districtsschepen in Borgerhout.

dinsdag 20 september 2011 13:27
Spread the love

Het district Borgerhout ijvert nochtans al jaren bij de Vlaamse Overheid om iets te doen aan de gevaarlijke kruispunten Singel / Plantin en Moretuslei en Singel/Stenenbrug. Het zijn immers gewestwegen die onder de bevoegdheid vallen van minister Crevits.

Het kruispunt van de Plantin en Moretuslei is één van mijn stokpaardjes. In mei 2010 ben ik met een heel dossier over de gewestwegen in Borgerhout naar het kabinet van Crevits getrokken, maar tot nu toe zonder enig resultaat.

Nochtans liegen de cijfers er niet om. Op de Plantin en Moretuslei rijden op een doordeweekse dag 30.000 auto’s van en naar de stad. De gewestwegen doorklieven zeer dichtbevolkte wijken. In de onmiddellijke omgeving wonen 35.000 mensen en tellen we 20 scholen. Heel wat kinderen moeten op weg van en naar school een gevaarlijke oversteek maken. Of moeten over het kruispunt om, zoals de kinderen van het Sint-Franciscusinstituut, naar het zwembad te gaan.

Blijkbaar moeten er zware ongevallen gebeuren vooraleer de Vlaamse overheid ingrijpt. Dat is tragisch en cynisch. Vlaanderen grijpt pas in als er op een plek in één jaar een dode valt of drie zwaargewonden. Dus enkel als het te laat is.

In 2008 heeft de Vlaamse overheid de asfaltlaag van het kruispunt vernieuwd. Bij die gelegenheid werd er niets gedaan om de voetpaden te verbreden of de zebrapaden veiliger te maken. Het enige wat telde was de doorstroming van het autoverkeer. Een gemiste kans. Ook na 2008 gebeurde er niets.

In het kader van het Masterplan 2020 worden de gewestwegen binnen de ring overgedragen aan de stad Antwerpen. Dat verhaal sleept nu al een jaar aan. De Vlaamse overheid grijpt het in elk geval aan om helemaal niets meer te doen, ook niet als het om de veiligheid gaat van tientallen jonge voetgangers en fietsers.

Ik hoop dat minister Crevits eindelijk wakker wordt, want de gewestwegen in Antwerpen zijn een nachtmerrie voor voetgangers en fietsers.

Marij Preneel

Marij Preneel is districtsschepen voor Groen! in Borgerhout.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!