Nieuws, Cultuur, Antwerpen, Lokaal, Antwerpen, Chinese avant garde, Stieglitz19, Jimmy Kets, Dries Roelens, Chen Man -

Chinese lente op het Klapdorp

ANTWERPEN - Dries Roelens startte op donderdag 3 september 2009 met de fotogalerie Stieglitz19 op de eerste verdieping van het statig herenhuis van het gezin aan de Arthur Goemarelei. Op donderdag 22 september 2011 opent hij nu een volwaardige fotogalerie op het Klapdorp in Antwerpen, recht tegenover het Glazen Huis.

dinsdag 20 september 2011 11:50
Spread the love

De galerie is gespecialiseerd in hedendaagse fotografen. Stieglitz19 wil in de eerste plaats een platform bieden voor vernieuwende fotografen en wil hen bijstaan om internationaal door te breken. Zo zorgde hij mede voor de naambekendheid die de jonge Belgische fotograaf Jimmy Kets ondertussen heeft verworven.

In de nieuwe ruimte wil Dries Roelens een laboratorium aanbieden voor nieuwe ideeën qua beeldvorming en zo jonge fotografen heel concreet ondersteunen om hun werk vlotter te kunnen promoten.

Chinese avant garde

Met de openingstentoonstelling in de nieuwe ruimte van Stieglitz19 toont Roelens de jonge Chinese avant garde. Hij haalde het werk van drie jonge fotografen uit de generatie van de jaren tachtig in Beijing naar Antwerpen. Het zijn stuk voor stuk fotokunstenaars die ieder op hun eigen manier de beeldcultuur in China totaal vernieuwd hebben.

223 is de fotograaf van de art brut. Hij maakte beelden in felle kleuren van het uitgaansleven en de dagelijkse routine van een volledig nieuwe generatie jongeren, opgegroeid in de beginnende consumptiemaatschappij in het jonge China.

Chen Man is de pionier van de beeldverwerking in China. Hier worden beelden van modellen vertoond die de fotografe echter heeft omgevormd tot ideale personages uit een fantasy wereld.

Dawei ten slotte leunt dan weer meer aan bij de oude landschapsschilders uit een vorige generatie schilders. De reeks Cotton toont aparte landschappen, gecombineerd met portretten van Chenman die speciaal voor deze reeks de personages op hun rug fotografeerde.

Tijdens de tentoonstelling wordt er ook werk getoond van de Chinese videokunstenaar en installatieartiest Chen Zhou met zijn video Poem.

Praktisch

Chinese spring #1, Stieglitz19, Klapdorp 2 – 2000 Antwerpen. Gratis toegankelijk van vrijdag 23 september tot en met zondag 30 oktober 2011. Open op vrijdag van 16 tot 18 uur, zaterdag en zondag van 14 tot 18 uur.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!