Palestijnen bereiden zich voor op aanvallen van kolonisten
Verslag, Nieuws, Palestina, Israël -

Palestijnen bereiden zich voor op aanvallen van kolonisten

Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever bereiden zich voor op mogelijke aanvallen van Israëlische kolonisten. Er circuleren berichten dat het Israëlische leger kolonisten bewapent en traint in het vooruitzicht van de VN-stemming over de Palestijnse staat later deze week.

maandag 19 september 2011 14:54
Spread the love

De laatste dagen zijn er “voortdurend aanvallen van kolonisten”, zegt de Palestijnse mensenrechtenactivist Issa Amro van de organisatie Jongeren Tegen Nederzettingen in Hebron. “De kolonisten hebben heel wat plannen uitgewerkt om Palestijnse huizen en percelen aan te vallen, en ze hebben aangekondigd dat ze de Palestijnen zullen doen boeten voor het volwaardige lidmaatschap van de Verenigde Naties.”

Camera’s

Palestijnse en internationale activisten hebben Palestijnen in de buurt van de Israëlische nederzettingen bezocht, zegt Amro. Ze gaven hen advies over hoe ze aanvallen van honden kunnen afweren, hoe ze hun kinderen kunnen beschermen en waar in huis ze kunnen schuilen bij een aanval.

“We geven ze een beschermingsplan”, zegt Amro. “We hebben geen wapens. We geven ze wat we ze kunnen geven. We geven ze camera’s omdat we denken dat camera’s de betrouwbaarste getuigen zijn en dezer dagen ook de beste bescherming.” Activisten zullen ook bij Palestijnse families verblijven om hen te helpen hun huizen te verdedigen.

Training door Israëlisch leger

Eind augustus meldden media in Israël dat het Israëlische leger kolonisten op de Westoever trainde en met traangas- en stungranaten bewapende om Palestijnse demonstraties uiteen te drijven die verwacht worden na de VN-stemming over erkenning van een Palestijnse staat later deze week.

Gisteren (zondag) kondigden kolonistenraden op de hele Westoever “soevereiniteitsmarsen” aan naar het commandogebouw van het Israëlische leger en naar verscheidene steden die onder controle van de Palestijnse Autoriteit staan. Die manifestaties moeten morgennamiddag (dinsdagnamiddag) beginnen.

Momenteel woont naar schatting een half miljoen Israëli’s in illegale nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem. Ze wonen er tussen 2,5 miljoen Palestijnen.

Israëlisch geweld stijgt

Volgens het VN-Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken (Unocha) in de bezette Palestijnse gebieden is het geweld door Israëlische kolonisten gestegen en verhoogt dat het risico dat Palestijnse gemeenschappen moeten verhuizen.

Op 9 september bijvoorbeeld hebben kolonisten een woontent in de landbouwgemeenschap van Susiya, in de heuvels van Zuid-Hebron, in brand gestoken. Daarbij raakte een Palestijn gewoond. De hele twaalfkoppige familie, die zeven kinderen telt, moest de zone verlaten, zegt Unocha.

Volgens Unocha hebben Israëlische kolonisten van 7 tot 13 september zeven Palestijnen verwond in drie incidenten. De VN-organisatie telde zestien incidenten waarbij Palestijnse voertuigen en bomen werden vernield. Sinds begin 2011 hebben Israëlische kolonisten naar schatting 6680 bomen vernield in Palestijnse gemeenschappen.

Weigering om in Stilte te Sterven

Palestijnse volkscomités hebben vandaag (maandag) een campagne gelanceerd om de aanvallen te stoppen. Weigering om in Stilte te Sterven, heet de campagne. Verscheidene auto’s met Palestijnse, Israëlische en internationale vrijwilligers zullen vanuit Ramallah op de Westelijke Jordaanoever patrouilleren en aanvallen door kolonisten met camera’s registreren en ook trachten te voorkomen.

De kolonisten “staan boven de wet en gebruiken wapens die de Israëli’s hen geven om ons aan te vallen”, zegt Mohammad Khatib, lid van het volkscomité in het dorp Bil’in op de Westoever. “Wij laten ons niet het zwijgen opleggen.”

“Het idee is dat we met een groep vrijwilligers de Palestijnen proberen te beschermen met camera’s”, zegt Khatib. “Als dat de kolonisten niet tegenhoudt, dan zullen we onze mensen met onze lichamen beschermen, zonder enige vorm van geweld. Als zij geweld willen gebruiken, dan kunnen ze dat. Maar wij willen ze op een geweldloze manier stoppen.”

De Israëlische bewering dat Palestijnen met geweld zullen demonstreren is onjuist, zegt Khatib. Dat verhaal wordt gebruikt als excuus om de aanvallen door kolonisten te rechtvaardigen, zegt hij.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!