Antwerpen, Lokaal, Antwerpen -

Fins Zeemanshuis voortaan opvangcentrum voor daklozen

ANTWERPEN - Het Antwerpse OCMW boekte de voorbije winter bijna 18.000 overnachtingen van daklozen in de diverse nachtopvangcentra in de stad. Omdat het aantal daklozen blijft stijgen, kocht het OCMW het Finse Zeemanshuis op de Italiëlei.

maandag 19 september 2011 16:40
Spread the love

In 1993 opende de Finse overheid een Zeemanshuis op de leien, recht tegenover de Noorse kerk. In het huis was ook het Fins Cultureel Centrum gevestigd dat tevens fungeerde als Zeemanskerk.

In 1995 werd Finland lid van de Europese Unie. De Finnen bleven in Antwerpen tot december 2005 en verhuisden daarna naar de Luxemburgstraat in Brussel. Het huis stond al enkele jaren te koop en werd zopas verkocht aan de stad Antwerpen.

Gezinnen zonder thuis

“We willen dit jaar iets beter gewapend zijn om de aangroeiende groep daklozen behoorlijk op te vangen, zeker tijdens de winterperiode”, aldus schepen voor Sociale Zaken, Monica De Coninck (SP.A). Vooral de vaststelling dat meer en meer gezinnen en moeders met kinderen op straat moeten overleven, baart haar grote zorgen.

Winterplan

De voorzitster van het OCMW – die tevens schepen is, werkt momenteel aan een winterplan en heeft door de aankoop van het Fins Zeemanshuis de capaciteit alvast opgedreven. Het huis is in goede staat zodat het moet lukken het nog voor de eerste vrieskoude in gebruik te nemen.

De opvang van daklozen de voorbije winter kostte het Antwerpse OCMW 626.729 euro. “Dit is misschien veel geld voor sommigen”, zegt de schepen, “maar wij laten in Antwerpen geen mensen op straat doodvriezen, vanwaar ze ook mogen komen”.

Daarmee verwijst ze, ietwat bitter, naar de kritiek van oppositiepartij Vlaams Belang, die liever zou zien dat daklozen worden gedeporteerd naar leegstaande kazernes zodat de stad de kosten niet langer hoeft te betalen.

take down
the paywall
steun ons nu!