“Invloed drugsmaffia’s reikt tot Hondurese regering”
Verslag, Nieuws -

“Invloed drugsmaffia’s reikt tot Hondurese regering”

De vervanging van de Hondurese minister Óscar Álvarez heeft het vermoeden doen rijzen dat de invloed van de drugsmaffia's tot in de hoogste politieke regionen van het land reikt. Álvarez wilde de politie zuiveren van corrupte elementen.

maandag 19 september 2011 13:30

Volgens officiële bronnen maakt de vervanging van Óscar Álvarez deel uit van een regeringsherschikking. President Porfirio Lobo zou daarmee hebben willen reageren op de steeds slechtere opiniepeilingen: in nauwelijks achttien maanden daalde het percentage Hondurezen dat zijn beleid goedkeurt van 70 naar 20 procent.

Álvarez, verantwoordelijk voor veiligheid, werd vervangen door de gepensioneerde militair Pompeyo Bonilla, een parlementslid van de regerende Nationale Partij. Hij assisteerde generaal Oswaldo López Arellano, die in de jaren zestig en zeventig dictatoriale regimes leidde.

Ook enkele topambtenaren moesten de baan ruimen, onder meer het hoofd van de belastingdienst. Politieke analisten zeggen dat de president hun vervanging al een half jaar had voorbereid. Maar de vervanging van Álvarez kwam als verrassing, te meer daar hij al minister van Veiligheid was geweest in de regering van Ricardo Maduro (2002-2006).

Corrupte politieofficieren

Het vertrek van Álvarez komt er nauwelijks twee weken nadat hij de politietop van corruptie had beschuldigd. Een tiental hoge officieren zou hebben geholpen bij de landing van drugsvliegtuigjes. Twee officieren zouden een bende van autodieven leiden en daarbij de commissariaten als bergplaats gebruiken. Onder meer de directeur van de nationale civiele politie zou de laan worden uitgestuurd.

De ex-minister noemde geen namen van corrupte officieren maar zijn verklaringen veroorzaakten een grote schok bij de politie.
Anonieme bronnen bij de drugsafdeling van het parket zeggen dat twee drugskartels de plak zwaaien in Honduras, de Groep van de Veertien en het Kartel van de Atlantische Oceaan. Beide kartels hebben sterke politieke en economische connecties, zeggen de bronnen.

Uitzuivering van de politie

Volgens Víctor Meza, van het niet-gouvernementele Centro de Documentación de Honduras, vertrok Álvarez onder druk van de drugsmaffia’s. De druppel die de emmer deed overlopen, was een wetsontwerp dat de minister de vrije hand zou geven in de uitzuivering van de politie, zegt Meza.

Ook sociaaldemocraat Germán Leitzelar, parlementslid in de oppositie, wijst op dat wetsvoorstel, dat ondertussen is ingetrokken op verzoek van de regering. Volgens Leitzelar was de ex-minister van plan “het hoofd te bieden aan de politiemaffia’s.”

In de omgeving van de president klinkt het dat het wetsvoorstel werd ingetrokken omdat Lobo er niet over was geconsulteerd.

Zeventien moorden per dag

Álvarez stond bekend om zijn harde aanpak. Niettemin groeide de misdaad in Honduras. Elke dag vinden zeventien moorden plaats. Dit jaar zal het land uitkomen op 86 moorden op 100.000 inwoners, terwijl het wereldgemiddelde 8 op 100.000 bedraagt, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie.

Verscheidene rapporten noemen de groeiende drugshandel als belangrijkste oorzaak. Honduras is een belangrijke doorvoerhaven op weg naar de VS, bovendien gaan Mexicaanse en Colombiaanse kartels er met elkaar in de clinch.
Daarbovenop komt het geweld van de aanhoudende grondconflicten tussen kleine landbouwers en grootgrondbezitters.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!