Nieuws, Samenleving, Politiek, Activisme, Wall Street, Antikapitalisme, Burgeractivisme, Indignadosbeweging -

#occupywallstreet

Zaterdag 17 september zijn in New York enkele duizenden demonstranten en activisten samengestroomd voor een bezetting van Wall Street. Dit protest valt samen met gelijkaardige acties in meerdere steden in de VS. Overheden en mainstreammedia doen hun best om de meeste Amerikanen in het ongewisse te houden over de protesten.

zondag 18 september 2011 15:38
Spread the love

Zaterdagmiddag stroomden de eerste duizend activisten en demonstranten samen aan het Chase Manhattan Plaza. De bedoeling van de massa was om Wall Street, het hart van het financiële district, voor enkele maanden te bezetten.

Delen ervan in de omgeving van de New York Stock Exchange en Federal Hall werden echter door de politie, die massaal aanwezig was, afgesloten.

De bezetting is een protestactie tegen de destructieve gevolgen van het kapitalisme en corporatisme en een gelegenheid om tijdens volksvergaderingen van ideeën te wisselen over acties en alternatieven.

In de loop van de dag nam het aantal demonstranten toe tot enkele tienduizenden en werden er demonstraties gehouden in de straten van het financiële district. Iets na negen uur ‘s avonds meldde de politie dat de demonstratie ontbonden diende te worden of ze zou overgaan tot arrestaties.

Na het passeren van de deadline van tien uur werd door de demonstranten meegedeeld dat ze weigerden het ontruimingsbevel op te volgen. De politie verzamelde zich ondertussen in groten getale rond de manifestanten.

Uiteindelijk hebben enkele honderden demonstranten de nacht kunnen doorbrengen in het Zuccotti Park, enkele blokken verwijderd van Wall Street, nadat de eigenaar hen toestemming had gegeven, op voorwaarde dat de protesten vreedzaam zouden blijven. Nogal wat open ruimtes zijn namelijk in privéhanden.

Er is nog geen melding gemaakt van ongeregeldheden. Twee mensen werden gearresteerd omdat ze gemaskerd een gebouw waar The Bank of America huist, wilden binnengaan.

Wel is gemeld dat de politie de internetdiensten op de plaats waar de demonstranten zich bevinden, heeft afgesloten om de live videostream van de bezetting en activiteiten door onafhankelijke, alternatieve media te hinderen.

Het is duidelijk dat de media de meeste Amerikanen vooralsnog in het ongewisse wil houden over deze protesten die momenteel ook plaatsvinden in steden als San Francisco, Los Angeles, Austin en Seattle. Zenders als CNN, Fox News of MSNBC hebben met nog geen woord gerept over de demonstraties.

Dit hoeft niet te verbazen. Aan de protesten in Wisconsin, waar honderdduizenden demonstranten gedurende weken de straat op kwamen tegen de antivakbondswet van gouverneur Walker, werd door deze zenders ook geen noemenswaardige aandacht besteed. Terwijl kleinschalige events van de Tea Party Movement bijvoorbeeld wel nationale media-aandacht krijgen.

De hashtag voor dit protest op socialenetwerksites is #occupywallstreet. De videostream kan je volgen op http://www.livestream.com/globalrevolution.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!