Antwerpen, Lokaal, Antwerpen -

Glazen Huis krijgt haar oude glorie terug

Met het plaatsten van de glasramen is het voormalige pand van de Rotterdamse rederij Van Ommeren op de hoek van de Lange Koepoortstraat en de Sint Paulusstraat terug haar naam waardig. Daarmede komt er een definitief einde aan een van de meest storende kankerplekken in het historische centrum en kan de verloederde omgeving heropleven.

zaterdag 17 september 2011 13:45
Spread the love

Het gebouw, dat bij de Antwerpenaren bekend staat als het zogenoemde Glazen Huis, stond meer dan een decennia te verloederen en was een doorn in het oog van vele Sinjoren en vooral van buurtbewoners en handelaars. Het fel verkrotte gebouw fungeerde als krakerspand en had door de verwaarlozing een nefaste aantrekkingskracht op druggebruikers en hopelozen. Ooit een parel van post modernistische architectuur was het een kankerplek geworden die uitzaaide op de hele omgeving zodat heel wat eigenaars van andere panden in de omgeving op de duur hun eigendom ook lieten verkommeren.

Laksheid

Dat het zo lang geduurd heeft voor er iets ondernomen werd heeft veel te maken met aanslepende gerechtelijke procureurs, faillissementen en laksheid, zowel van de overheid als de private sector. Het is één van de schandaligste dossiers uit de Antwerpse immobiliënsector die er de oorzaak van is dat dit deel van de stad, op een boogscheut van  de kathedraal, de Meir en de Grote Markt, vandaag de dag in zulke slechte staat is dat enkele waardevolle herenhuizen wellicht moeten worden afgebroken.

Vroeg-modernistische architectuur

Het Glazen Huis werd in 1938 ontworpen door het Nederlandse architectenbureau Brinkman & Van den Broek in opdracht van de Rotterdamse rederij Van Ommeren en wordt algemeen beschouwd als een van de mooiste en origineelste voorbeelden van vroeg-modernistische architectuur in de metropool. De statige glazen gevel is een begrip in de stad, maar na een aantal weinig respectvolle verbouwingen, stond het Glazen Huis sinds 2008 ingeschreven als leegstaand en onbewoonbaar pand.

Ambitieuze renovatie

Projectontwikkelaar UrbanCapital zag de meerwaarde van het gebouw en besliste het nieuw leven in te blazen. In december van 2009 kreeg de firma een bouwvergunning voor zijn ambitieuze renovatie en werd er in februari 2010 met de werken gestart

Het vernieuwde Glazen Huis zal plaats bieden aan zestien penthouses en 1.000 m2 handelsruimte. De plaatselijke middenstand en het wijkcomité zijn opgetogen dat er einde komt aan het verval van hun wijk. De deadline voor de verbouwing is voorzien voor de lente 2012. En zo zal, wat ooit het mooiste kraakpand van de Metropool was, er uiteindelijk toch nog voor zorgen dat de buurt zich eindelijk van deze aanslepende schande kan herstellen.

 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!