Nieuws, Wereld -

Wist je dat? Miss Universe – Rusland – Slachtpartijen Zuid-Soedan

In deze rubriek brengt veellezer Marc Vandepitte markante feiten, cijfers of quotes van over heel de wereld die in de andere media weinig of geen aandacht kregen, maar zeker het vermelden waard zijn om de chaotische wereld van vandaag te begrijpen.

vrijdag 16 september 2011 13:15
Spread the love

Rusland: twintig jaar later

Twintig jaar na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie en de overstap naar het kapitalisme zijn de Russen allerminst gelukkig. Direct na 1991 daalde de levensverwachting van de mannen met zes jaar. Vandaag leeft een Rus gemiddeld zeven jaar korter dan een Latijns-Amerikaan.

Uit een recente opiniepeiling blijkt dat 22 procent van de Russen zijn land definitief wil verlaten. Driekwart van de Russische studenten die in de VS de richtingen natuurwetenschappen of burgerlijk ingenieur volgen, zegt zelfs niet te zullen terugkeren naar hun vaderland.

Agressie, haat en nationalisme hebben een nooit geziene omvang bereikt. Een derde van de Russen zegt dat ze diegenen die ze verantwoordelijk achten voor hun problemen ‘willen neerschieten’. [1]

Slachtpartijen in Zuid-Soedan

De wittebroodsweken van de jongste staat van deze wereld zijn duidelijk voorbij. De afgelopen maand werden meer dan duizend mensen vermoord. Niet door militairen van Noord-Soedan, want dan zou het voorpaginanieuws geweest zijn, maar door conflicten tussen diverse bevolkingsgroepen uit het Zuiden. [2]

Arabische lente: loze beloftes

Nadat de bevolking in Tunesië en Egypte hun dictators hadden onttroond, beloofden het Westen en de Golfstaten van het Midden-Oosten zo’n 20 miljard dollar aan steun voor deze landen.

Tot op vandaag heeft Tunesië nog niets daarvan gezien terwijl Egypte amper 500 miljoen dollar heeft gekregen van Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. [3]

De VS: militarisering en armoede

De grootste werkgever ter wereld is het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie. Het heeft zo’n 3,2 miljoen mensen in dienst. Het Chinese leger is de nummer twee met 2,3 miljoen. Dan volgen Walmart met 2,1 miljoen en McDonald’s met 1,7 miljoen werknemers.

Het militair budget van de VS is de laatste tien jaar overigens verdubbeld en de winsten van de militaire industrie zijn in die periode verviervoudigd. [4]

Tezelfdertijd is er in de VS nog nooit zoveel armoede geweest als vandaag. Tussen 2000 en 2010 steeg het aantal armen van 32 naar 46 miljoen, of 15 procent van de bevolking. Het aantal VS-burgers zonder ziekteverzekering is met 1 miljoen toegenomen tot 50 miljoen. Bijna een kwart van alle kinderen van de VS leeft nu in armoede. [5]

Miss Universe over racisme

Leila Lopes van Cubaanse origine en geboren in Angola is de nieuwe Miss Universe. De niet-blanke schone was meteen het mikpunt van racisme vanuit extreemrechtse hoek. Toen journalisten haar mening daarover vroegen, zei ze laconiek: “Elke racist zou moeten hulp zoeken. Het is niet normaal om in de 21ste eeuw nog op die manier te denken.” [6]

Wereldbevolking anno 2100

In 1950 maakten de rijke landen 32 procent uit van de wereldbevolking. Nu is dat nog 15 procent. De vier grootste landen vandaag zijn China, India, de VS en Indonesië met respectievelijk 1,3 miljard, 1,2 miljard, 310 miljoen en 240 miljoen inwoners.

Tegen 2100 zou het plaatje er als volgt uitzien: India, China, Nigeria en de VS met respectievelijk 1,6 miljard, 940 miljoen, 730 miljoen en 480 miljoen. De Afrikaanse bevolking zou gegroeid zijn van 1 miljard inwoners vandaag tot 3,6 miljard in 2100. [7]

Bronnen

[1] UNDP, Human Development Report 2010, New York, p. 143 en 146; http://en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_Russia; The Economist, 10 september 2011, p. 27, 29; ‘Mortality Crisis in Russia: New Health Threats’, Http://longevity-sciece.org/PAA-2003-Russia.pdf.

[2] The Economist, 10 september 2011, p. 42; http://www.southsudannewsagency.com/news/press-releases/nuer-community-holds-the-government-of-south-sudan-responsible-for-the-killings-of-civilians.

[3] http://english.ahram.org.eg/NewsContent/3/12/20814/Business/Economy/G-to-extend-Arab-Spring-financing-pledge-to–billi.aspx; Financial Times, 8 september 2011, p. 1.
[4] The Economist, Special Report, The Future of Jobs, 10 september 2011, p. 4; Financial Times, Special Report on Defence, 13 september 2011, p. 1.

[5] U.S. Census Bureau, ‘Income, Poverty, and Health Insurance Coverage in the United States: 2010’, September 2011, http://www.census.gov/prod/2011pubs/p60-239.pdf, p. 13 en 24.

[6] When asked about racism, Lopes said that ‘any racist needs to seek help. It’s not normal in the 21st century to think in that way.’ http://content.usatoday.com/communities/entertainment/post/2011/09/angolas-leila-lopes-takes-miss-universe-2011-crown/1
13 september 2011; http://www.tvo-peru.com/leila-lopes-miss-universo-2011-es-criticada-e-insultada-por-su-color/

[7] UNDP, Human Development Report 2010, New York, p. 187; The Economist, 14 mei 2011, p. 102.

take down
the paywall
steun ons nu!