Nieuws, Samenleving, België, Antwerpen, Politie, SP.A, Moslims, Antwerpen, Stadsbestuur, Lokale verkiezingen, Open Society Foundation, Oud-Borgerhout -

Thuisgevoel bij moslims groot. Vertrouwen in politie en stadsbestuur minder

Van de Antwerpse moslims voelt 88 procent zich thuis in de stad. Slechts één op de vijf voelt zich echter thuis in België. En terwijl 71 procent van de Antwerpenaren die geen moslim zijn vertrouwen koesteren in het stadsbestuur is dat bij moslims slechts 40 procent.

woensdag 14 september 2011 14:30
Spread the love

Dit betekent dat 60 procent van de moslims de plaatselijke overheden niet vertrouwt. De politie scoort iets beter: 40 procent van de moslims vertrouwt de politie niet. Bij niet-moslims is dit 26 procent.

Europese Studie

Een en ander staat te lezen in een studie van de Open Society Foundations die een onderzoek voerde in elf steden in de Europese Unie om te kunnen vaststellen hoe moslims zich in onze contreien voelen.

Met 88 procent scoort Antwerpen opmerkelijk beter dan bijvoorbeeld Parijs met 54 procent, Marseille met 55 procent en Londen met 74 procent.

In België werd het onderzoek uitgevoerd door de Universiteit Antwerpen onder moslims in Oud-Borgerhout. Het grote wantrouwen tegenover het stadsbestuur en de politie zet echter een domper op de hoge score betreffende het thuisgevoel.

Moslims klagen vooral over de vele willekeurige identiteitscontroles in hun wijken en hebben het moeilijk met het hoofddoekenverbod bij de openbare diensten.

Aanbevelingen

Het rapport stelt daarom een aantal aanbevelingen op. Het raadt aan het hoofddoekenverbod voor stadspersoneel in publieke functies te heroverwegen, discriminatie harder aan te pakken, meer diversiteit in het lerarenkorps te brengen en richtlijnen op te stellen voor agenten bij het uitvoeren van identiteitscontroles.

Verkiezingskoorts 

Ondertussen is het verslag al aanleiding geworden voor Groen! om van het hoofddoekendebat opnieuw een verkiezingsthema te maken. Ook binnen SP.A gaan er stemmen op om de discussie weer aan te gaan. Ergün Top van CD&V liet eveneens weten dat hij bereid is mee te werken het verbod eventueel te herzien.

Furieus

Burgemeester Patrick Janssens (SP.A) regageerde woensdag furieus in de Gazet van Antwerpen: “Ik heb al eerder gezegd dat ik spijt heb van de manier waarop het debat destijds is gevoerd, waardoor iets wat over zes mensen ging een pijnlijk symbooldossier is geworden. Inmiddels werken er wel tien procent meer mensen van allochtone origine bij de stad en drie procent meer bij het OCMW – ook vrouwen met een hoofddoek.”

Wordt ongetwijfeld vervolgd!

take down
the paywall
steun ons nu!