Cultuur, De week in muziek -

Luisterpost: De Week In Muziek 14/09/11

Muzikale snapshots met onder meer de tragische dood van DJ Mehdi, het einde van De Heideroosjes, Paul Simon op Ground Zero, een nieuwe van Kate Bush, een lijst van de beste nieuwe bands van 2011, de cd’s die nog dit najaar verschijnen, de nieuwste releases, downloads en nieuwe concertaankondigingen van Zita Swoon, Ryuichi Sakamoto, The Bony King Of Nowhere, Echo & The Bunnymen, Cristina Branco…

woensdag 14 september 2011 23:24
Spread the love

Door de bocht
Een snelle trip langs interessante berichten uit muziekland:
Wie snel even op de hoogte wil geraken van 40 van de beste nieuwe bands van dit jaar die kan hier terecht. Tussen de 40 zitten zowaar een stel artiesten die u ook al in onze lijst van de beste cd’s van het eerste deel van dit jaar terugvond. Wat kunnen we nog verwachten dit najaar? Héél véél.

Kijk hier naar Paul Simon die ‘The Sounds Of Silence’ op Ground Zero zong bij de herdenking vorige zondag.

Tragisch is het nieuws dat de 34-jarige Franse DJ Mehdi bij een verjaardagsfeestje door een dak is gezakt en de val niet overleefde. De man was een van de meest getalenteerde leden van het Franse Ed Banger-label.

En nog een afscheid: De Heideroosjes stoppen na 22 jaar in dezelfde bezetting. Op maandag 21 november verschijnt hun laatste studioalbum Cease-Fire. De week ervoor start de laatste tournee door de zalen. In 2012 speelt Heideroosjes nog een select aantal festivals waarna in september het doek definitief valt. Tourdata (bij ons) 23/11: Het Depot in Leuven, 25/11: OC De Notelaar in Oostmalle, 26/11: Fuego in Maaseik en op 27/11 in JH Nijdrop in Opwijk.

En 2011 lijkt wel het jaar van de terugkeer van Kate Bush. Eerst gooide ze een herwerking van een oude plaat in het hoenderhok en nu komt ze zowaar met de nieuwe cd 50 Words For Snow aanzetten. De plaat verschijnt eind november, net op tijd dus (voor de sneeuw bedoelen we). Nog meer madammen: Adele lijkt (na amper drie maanden) bij het selecte clubje te gaan behoren van platen die in het Verenigd Koninkrijk meer dan vier miljoen exemplaren hebben verkocht. Er zijn er maar zeven andere, u vindt de lijst hier.
 

down down downloaden

Dub voor de wereldmuziekliefhebbers (en zij die houden van ruimte en experiment), verder een complete dubbel-LP met muziek uit enorm verschillende genres en als toemaatje een fijne EP met alternatieve Amerikaanse veelbelovende bands. Ook leuk: de Cambodiaanse psychedelische psychrock van The Cambodian Space Project. Een gratis song van hen – voor alle mensen die hun muziek liefst zonder grenzen beleven – vind je hier.

nieuwe concertaankondigingen

binnenkort:
club.brasil @ europalia Heel Europalia lang zullen er ieder weekend een reeks gratis evenementen op het programma staan: concerten, danscursussen en ateliers of straatevents. De concerten hebben plaats op vrijdag om 20u30. Plaats van gebeuren, Dynastiegebouw, aan de voet van de Kunstberg, 1000 Brussel

oktober

The Bony King Of Nowhere speelt éénmalig de soundtrack van de Waalse film ‘Les Géants’ op 6 oktober in de AB. Muzikale gasten: An Pierlé en Koen Gisen (An Pierlé & White Velvet), Nicolas Michaux (Eté 67), Stef Heeren (Kiss The Anus of A Black Cat) en Esther Lybeert (The Antler King).

Wait For Me is de samensmelting van Stef Kamil Carlens en zijn band Zita Swoon Group met de Burkinezen Awa Demé en Mamadou Diabaté Kibié. Op maandag 17 oktober komt Wait For Me ook naar Brussel en wel naar Théâtre 140.

Blues uit de VS is er dan weer van The Reverend Peyton’s Big Damn Band. Te horen op 20/10 in Kultuurkaffee (VUB), Brussel, op 21/10, Cafe Den Bras in Kortrijk en op 22/10 in Jeugdklub ’T Slot, in Wortel.

Fado is er dan weer van de Portugese Cristina Branco op zaterdag 22 oktober in cc Hasselt. En daar houden ze ook Nordic night #6 met Silje Nes, Susanna & Amiina op woensdag 26 oktober.

Het Amerikaanse gezelschap Balmorhea dat met klassieke instrumenten toch een rockgevoel weet te genereren, speelt op 26 oktober in de Sint-Elisabethkerk in Gent (waar ook al hun nieuwste cd werd opgenomen) en op 28 oktober in Bozar, Brussel. Warm aanbevolen.

november

Ryuichi Sakamoto komt op 5 november naar Paleis voor Schone Kunsten in Brussel voor een van zijn gesmaakte solopianoconcerten. 

Begin november presenteren de provincie Vlaams-Brabant en Nijdrop voor de 4e keer het PLUTO festival. PLUTO staat voor een mix van elektronische muziek en mediakunst. Tijdens deze editie treden onder meer DJ Fresh, MT Eden, Hexstatic en Beans aan.

Op 7 november komen de sublieme powerpopspecialisten van Fountains of Wayne afgezakt naar de Botanique.

Ook mooi en Amerikaans zijn Pure X en Sleep Over in de AB op donderdag, 17 november.

December

Op 4 december komt het omstreden (maar niet foute) hiphopgezelschap Das Racist naar De Kreun in Kortrijk.

En nog verder is er de komst van Echo & The Bunnymen, Britse New Waveband die integraal haar twee eerste platen (en echte classics) Crocodiles en Heaven Up Here komt spelen op 20 januari in de AB.

Deze week op cd:

Gotye – Making Mirrors (pop)
Ane Brun – It All Starts With One (singer-songwriter)
Bvdub – I Remember (ambient)
Mara Carlyle – Floreat (jazz)
Memoryhouse – The Years Ep (indie)
Blitzen Trapper – American Goldwing (alt folk)
Das Racist – Relax (hiphop)
SimpleSongs – The End Of Things You Wished Would Last Forever (singer/songwriter)
Evangelista – In Animal Tongue (indie rock)
The Rapture – In The Grace Of Your Love (synthpop)
Laura Marling – A creature I don’t know (indie)
Veronica Falls – Veronica Falls (indie)
dEUS – Keep You Close (rock)
Louisiana Red – Memphis Mojo (zydeco)
Reckless Kelly – Good Luck And True Love (americana)
Ivy – All Hours – (indie – pop)
Fatoumata Diawara – Fatou (wereldmuziek)
Charles Frail – Morning, It Breathes (indie/singer-songwriter)
Barn Owl – Lost In The Glare (ambient)
Tarwater – Inside The Ships (elektronica)
Lanterns On The Lake – Gracious Tide, Take Me Home (indie)

take down
the paywall
steun ons nu!