Gerecht beveelt liquidatie van Israëlisch Agrexco
Verslag, Nieuws, Wereld -

Gerecht beveelt liquidatie van Israëlisch Agrexco

Het gerecht heeft de vereffening bevolen van het Israëlische bedrijf Agrexco, de grootste Israëlische exporteur van landbouwgoederen, nadat die zijn schuldeisers niet meer kon betalen. Agrexco koopt landbouwgoederen uit o.a. illegale Israëlische nederzettingen in bezet Palestijns gebied en verkoopt ze ook in ons land.

woensdag 14 september 2011 15:55
Spread the love

Deze handel zorgt voor onderdrukking en uitbuiting van duizenden Palestijnen. Agrexco overtreedt met deze handel het internationaal humanitair recht.

Reeds meer dan 400 mensen dienden in België op vraag van Vredesactie en Action pour la Paix een klacht in tegen Agrexco en haar partners wegens heling en oorlogsmisdaden enerzijds, en medeplichtigheid daaraan anderzijds.

Het bedrijf, voor ruim 30 procent bezit van de Israëlische staat, kan al maanden niet aan zijn financiële verplichtingen voldoen. Uit een onafhankelijk onderzoek dat onlangs namens boze aandeelhouders werd uitgevoerd, zou duidelijk worden dat Agrexco zijn aandeelhouders “heeft misleid en financiële rapporten heeft gemanipuleerd”.

Bedrijven zoals Agrexco en haar partners maken winsten uit oorlogsmisdaden en houden met hun activiteiten oorlogen aan de gang. Niet alleen in België werd actie gevoerd tegen Agrexco.

Agrexco was het voorwerp van boycots, blokkades, betogingen en directe acties in heel Europa. In Frankrijk spande een brede coalitie van tientallen organisaties een proces aan tegen het bedrijf en verzette zich met hand en tand tegen de aanleg van een terminal in Sète, die na de bouwwerken niet in gebruik is geweest.

In Italië en Engeland waren er directe acties en werden supermarkten onder druk gezet om Agrexco-producten uit de rekken te halen. In juli nog kwam Vredesactie samen met organisaties uit dertien Europese landen om een coalitie te vormen om de illegale activiteiten van Agrexco in Europa te stoppen.

Adel Abu Ni’meh, directeur van de Palestijnse Boerenbond was blij met het nieuws maar waarschuwde dat “de Agrexco-activa nog verkocht worden. We volgen dit op de voet, en roepen alle internationale bedrijven op om hun aanbod in te trekken.”

Nicole Van Bael

Nicole Van Bael is medewerkster van Vredesactie.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!