Dexia Israël: te koop of niet te koop
Dexia, Dexia Israël, Israël koloniseert - Dexia financiert, Bank of Jerusalem, Mizrahi Tefahot Bank -

Dexia Israël: te koop of niet te koop

dinsdag 13 september 2011 16:57
Spread the love

Dexia zet financiering van Israëlische kolonies in Palestina verder” kopten we enkele weken geleden. Vandaag is er nog niets verandert maar er blijft wel iets bewegen.

De website Express.be titelt vandaag “Bank of Jerusalem zoekt opnieuw toenadering tot Dexia Bank Israël“. Uit het artikel kunnen we opmaken dat Bank of Jerusalem nog steeds geïnteresseerd is om Dexia Israël over te nemen. Express.be zegt er niet bij waar de informatie vandaan komt en we kunnen dus niet nagaan of het klopt. De informatie over de verkoop die Express.be begin september publiceerde was trouwens ook onvolledig en wordt in het huidige artikel herhaald.

Kaper op de kust?

In het artikel “?????????? ??? ????? ????? ???? ??????: ???? ?????? ?? ??????” dat op 1 september in de Israëlische pers verscheen wordt er verwezen naar een tweede Israëlische bank die geïnteresseerd zou zijn om Dexia Israël over te nemen. Het gaat over de Mizrahi Tefahot Bank. Mizrahi Tefahot Bank zou de Dexia Israël aandelen willen overnemen, terwijl de Bank of Jerusalem eerder een samengaan van de twee banken voor ogen had.

We herinneren ons nog de reactie van Jean-Luc Dehaene op onze vragen tijdens de Algemene Vergadering van Dexia in mei 2011. Hij liet duidelijk verstaan dat Dexia van haar filiaal in Israël af wil (en wel voor de zomer). Indien dit echt het geval is, dan is het aanbod van Bank of Jerusalem niet interessant. Het samengaan van 2 banken maakt dat Dexia mede-eigenaar zou worden van de nieuwe bank, los van de naam die deze bank zou hebben. De verkoop aan de Mizrahi Tefahot Bank maakt dat Dexia zich volledig uit Israël zou terug trekken, zoals Jean-Luc Dehaene het in mei presenteerde.

Addertje onder het gras

Maar in het artikel dat in The Marker op 1 september verscheen staat nog meer interessante informatie. Het was al langer geweten, maar de procedure voor de verkoop van Dexia Israël heeft ook de tegenstellingen tussen Dexia, als hoofdaandeelhouder van Dexia Israël met +/- 65 %, en de kleine aandeelhouders opnieuw aan de oppervlakte gebracht. De weigering van het samengaan van de twee banken door de directie van Dexia zou in het nadeel van deze kleine aandeelhouders spelen. In het artikel wordt erop gewezen dat er een precedent is waarbij deze laatsten naar de rechter trekken om hun belangen te vrijwaren, en waarbij ze in het gelijk worden gesteld.

Dit zou twee gevolgen kunnen hebben voor de campagne “Israël koloniseert – Dexia financiert“. Enerzijds kan een rechtzaak de hele verkoop op de lange baan schuiven, waardoor het engagement van Jean-Luc Dehaene in mei loze woorden blijken te zijn. De zomer is trouwens al lang voorbij. Anderzijds blijft Dexia, bij een samengaan van Dexia Israël en Bank of Jerusalem, natuurlijk betrokken bij de financiering van de kolonisering.

Het is dus duidelijk dat we maar één mogelijk antwoord kunnen bieden op deze evolutie: ACTIE, zoals gepland op zaterdag 15 oktober 2011. Niet?

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!