Antwerpen, Lokaal, Antwerpen, Open Monumentendag -

23ste editie Open Monumentendag lokt 32.000 bezoekers naar Antwerpen

maandag 12 september 2011 18:30
Spread the love

ANTWERPEN – De 23ste editie van de Open Monumentendag in Vlaanderen heeft ruim een half miljoen bezoekers gelokt. Bijna 400 monumenten en sites waren open voor het publiek, 193 steden en gemeenten namen deel.

Het thema was dit jaar ‘conflict’. Met om en bij 32.000 bezoekers kan de stad Antwerpen ook dit jaar terugblikken op een succesvolle Open Monumentendag.

Een 35-tal gebouwen stelden hun deuren open. Absolute topper in Antwerpen qua aantal bezoekers was het oud-gerechtshof aan de Britselei. Het werd in 1877 opgericht ter vervanging van de rechtbank op de Groenplaats (huidig postkantoor). Het kreeg maar liefst 2.100 bezoekers over de vloer.

Wij gingen ook een kijkje nemen bij het Militaire Commando van de provincie Antwerpen (voormalige woning Lieven Gevaert) op de Belgiëlei. Dit herenhuis uit 1912 werd opgetrokken in neoclassicistische stijl.

We bezochten ook het Groen Kwartier in Berchem (voormalig Militair Hospitaal). In 1993 verdwenen de laatste patiënten. Momenteel wordt de site omgevormd tot een nieuwe woonwijk met veel groen en open ruimte.

De meest waardevolle gebouwen worden geherwaardeerd en aangevuld met lofts, appartementen, eengezinswoningen en sociale woningen.

Bezoekers van zondag werden in de kapel getrakteerd op gratis bier en kaas uit Maredsous. Tegen 2013 zal de kapel omgevormd worden  tot een luxe restaurant, ‘La Chapelle’, uitgebaat door de bekende topchef Sergio Herman.

Bekijk meer foto’s van deze 3 locaties via: http://www.flickr.com/photos/nieuwsblad/sets/72157627653529752/show/

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!