Nieuws, Wereld, Afrika, Politiek, Nigeria -

Wat de wereld niet heeft gezien: het Zwonka-bloedbad in Nigeria

De afgelopen verkiezingen in Nigeria werden uitgeroepen als de meest democratische en minst gewelddadige in de politieke geschiedenis van Nigeria. Maar met pijn in het hart willen we deze visie ondergraven met confronterend beeldmateriaal van het bloedbad in Zwonka.

zondag 11 september 2011 12:27
Spread the love

Zwonka ligt in Zuid-Kaduna, in de Middle Belt-zone van Nigeria. Het bloedbad vond plaats op 19 april 2011, de dag nadat Goodluck Jonathan tot nieuwe president van Nigeria werd verkozen. Het moet verschrikkelijk zijn geweest.

Zo beschrijven de Nigeriaanse journalisten Joel Olatunde Agoi en Aderogba Obisesan hun rit door Zwonka als “een rit door een geruïneerde stad met afgebrande huizen, winkels, tankstations en voertuigen.” Er vielen in Zwonka alleen al meer dan duizend doden. Het was eigenlijk nog erger dan een bloedbad. Kafanchan, een andere stad in Zuid-Kaduna werd minstens even zwaar getroffen.

“Een rit door een geruïneerde stad met afgebrande huizen, winkels, tankstations en voertuigen”

Het bloedbad is geen enkele mensenrechtenorganisatie of westers persmedium opgevallen. Een grondige analyse van dit schokkende gebeuren lijkt nodig om het beter te kunnen plaatsen. Maar de realiteit is hier harder dan de analyse. Elke foto is voorzien van een korte uitleg en daaruit kan je afleiden dat christenen het op moslims hadden gemunt.

Als christenen moslims hebben aangevallen en uitgemoord, dan bevestigd dit meteen dat men ook langs christelijke zijde het brute geweld niet schuwt. Ik zeg dit enkel maar om duidelijk te maken dat niet alleen moslims naar geweld grijpen. De problemen in Nigeria zijn bovendien niet het gevolg van botsende beschavingen! 

Laten we immers niet uit het oog verliezen dat het hier gaat om sterk verarmde mensen die naar geweld hebben gegrepen omdat ze ongelukkig zijn en geen andere uitweg zien voor hun pijn en onvrede met de maatschappelijke situatie in Nigeria. Armoede, werkloosheid en uitsluiting zijn hier de killers.

Waarom wil de wereld niets weten van Nigeria? In een reportage van de Nigeriaanse krant Weekly Trust vertelde een verdrietige Hadiza Umar dat het meest trieste deel van dit gebeuren, is dat niemand onze verhalen vertelt. Het is alsof wij onmensen zijn of zelfs niet bestaan.“

“Het is alsof wij onmensen zijn of zelfs niet bestaan”

We publiceren hier dus enkel beeldmateriaal van het bloedbad opdat een klein stukje meer van de wereld kan zien wat er in Nigeria tijdens de afgelopen verkiezingen gebeurde.

Het Westen kan uiteraard niet verantwoordelijk gesteld worden voor het bloedbad in Zwonka. Maar het feit dat de Amerikaanse president Barack Obama de verkiezingen in Nigeria bijna als een ‘democratisch succes’ heeft bestempeld, legt andermaal de haat voor de democratie in de Amerikaanse internationale politiek bloot. De Amerikaanse oliebelangen in de Nigerdelta zijn een groter goed. De olie van Texas-Chevron, Shell en andere westerse petroleumbedrijven is bloedolie.

De hoofdverantwoordelijke is vooral de verkozen president Goodluck Jonathan.Tijdens de aanloop van de verkiezingen beweerde hij nog dat niemand wegens zijn kandidatuur hoefde te sterven.

Nochtans zijn er duizenden mensen omgekomen. Talrijke kinderen zijn wees geworden en tienduizenden mensen zijn op de vlucht geslagen. Het grootste slachtoffer van alle moordpartijen en vernietigingen is misschien nog wel de Nigeriaanse democratie.

(Vrede zij met hen die in dit gruwelijk bloedbad het leven lieten)

bronnen

– voor rest van het nog schokkendere beeldmateriaal : http://www.elombah.com/Zonkwa%20Massacre%20%281%29.pdf

– The Weekly Trust, Post-Election violence, http://weekly.dailytrust.com/index.php?option=com_content&view=article&id=5987:post-election-violence-survivors-of-zonkwa-massacre-tell-their-stories-13-babies-delivered-by-survivors-in-refugee-camps&catid=40:cover-stories&Itemid=26

– AFP, Nigerian towns left with death and ruins after riots, http://www.google.com/hostednews/afp/article/ALeqM5i9qqgGCUJs54C9BPxu4-QAr3NdOg?docId=CNG.8e21557979eb098319b3c63ed1c30dca.311

take down
the paywall
steun ons nu!