Een expositie en een documentaire over slivovitsj en kebab bezoeken dit najaar enkele Antwerpse culturele centra (foto's Anne Ransquin)
Nieuws, Wereld, Europa, Samenleving, Cultuur, Servië, Balkan, Bosnië-Herzegovina, Bibliotheek Permeke, Bulgarije, Balkanfestival, Slivovitsj, Kebab, Cevapcici, Clivovich versus Kebabtje, Tulin Ozdemir, Anne Ransquin -

Slivovitsj en kebab binden de Balkanlanden

ANTWERPEN - Wat hebben de landen op de Balkan gemeen? Een regisseur en een fotograaf zochten het uit en gingen naar Bosnië-Herzegovina, Servië en Bulgarije. Het resultaat is een documentaire en een fototentoonstelling over slivovitsj, een brandewijn, en ?evap?i?i, een variant van kebab.

zondag 11 september 2011 10:47
Spread the love

Het cliché

De Balkan is in West-Europa nog steeds berucht vanwege de recente oorlogen. Ieder Balkanland beweert anders te zijn dan zijn buurlanden. Toch zijn er zaken die je in alle Balkanlanden tegenkomt en die de regio sterk typeren.

Daar gaat de documentaire en fototentoonstelling ‘Clivovich versus Kebabtje’ over. Over elementen die volkeren binden. En niet zomaar elementen. Namelijk slivovitsj en kebab.

De drank en het gerecht

Clivovich of slivovitsj is een brandewijn gedistilleerd uit gefermenteerde pruimen. Het wordt vrijwel overal op de Balkan gedronken.

Kebabtje of ?evap?i?i is een variant van kebab. Dit is gekruid en gegrild gehakt gerold als worstjes. Ook dit kom je overal op de Balkan tegen.

De roadmovie

De documentaire is eigenlijk een roadmovie door Bosnië-Herzegovina, Servië en Bulgarije. In alle drie de landen bezoeken de filmploeg en de fotograaf slivovitsj-stokerijen in tuinkoten en families die ?evap?i?i bereiden.

Interessant is dat de Turks-Belgische regisseur Tülin Özdemir en fotograaf Anne Ransquin ook Antwerpenaars afkomstig uit de Balkan aan het woord laten. Zij leggen feitelijk de link tussen hier en daar.

De baboesjka’s

De documentaire verleent zijn charme vooral aan de sterke beelden van landschappen en de couleur locale. Schattige baboesjka’s (oma’s) en de onvermijdelijke riedelmuziek maken het feest compleet.

Toch is de documentaire soms erg technisch voor leken. Vooral als het bereidingsproces van de slivovitsj uitvoerig uit de doeken wordt gedaan. En mensen die niet met de Balkan vertrouwd zijn, kunnen deze roadmovie als zeer fragmentarisch beschouwen.

De fototentoonstelling

Maar voor mensen die regelmatig op de Balkan komen, is deze documentaire een feest van herkenning. En voor mensen die van plan zijn naar de Balkan te reizen of zich hierin willen verdiepen, is deze een must.

De bijbehorende fototentoonstelling toont een selectie zwart-witbeelden van de de documentaire.

‘Slivovich versus Kebabtje’ is dit najaar te zien op de volgende locaties: van 02/09 tot 30/09 in Bibliotheek Permeke, van 21/10 tot 23/10 in Wereldcultuurcentrum Zuiderpershuis, van 19/11 tot 24/11 in De Roma en van 25/11 tot 21/12 in de Arenbergschouwburg. Allemaal in de stad Antwerpen.

De fototentoonstelling is doorgaans permanent te bezoeken. De roadmovie wordt non-stop vertoond op een tv-scherm. Maar ter inleiding van de concerten van Goran Bregovic en Esma Redzepova wordt deze op groot scherm getoond.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!