Nieuws, Wereld, Milieu, Mexico, Maïs -

“Maïs kan klimaatverandering aan zonder genetische modificatie”

Maïs, een van de grote symbolen van Mexico, kan zich aan de klimaatwijziging aanpassen zonder de zaden genetisch te modificeren, zeggen experts in Mexico. Genetische manipulatie kan zelfs een bedreiging vormen voor de traditionele varianten.

zaterdag 10 september 2011 09:25
Spread the love

Mexico telt minstens 59 maïsrassen en 209 variëteiten. “De klimaatwijziging zal een gedifferentieerde impact hebben, want de variëteiten zijn aangepast aan zeer specifieke omstandigheden”, zegt onderzoeker Carolina Ureta van het Instituut voor Biologie van de Autonome Universiteit van Mexico (Unam). “Voor de ene variëteiten zal de impact gunstig zijn, andere zullen schade lijden. We kunnen onze aandacht richten op die variëteiten die in ongunstige omstandigheden groeien en kijken welke mogelijkheden er zijn voor genetische verbetering.”

Ureta onderzoekt sinds 2009 de gevolgen van de klimaatwijziging voor de Mexicaanse maïsdistributie. Binnenkort verschijnt haar onderzoek in het Amerikaanse tijdschrift Global Change Biology.

Ze verwacht dat de maïsdistributie tegen 2030 met 15 procent en tegen 2050 met 30 procent zal verminderen. Het noorden van het land zal daarbij het hardst geraakt worden door de beperkte beschikbaarheid van water.

Traditionele ecologische landbouw

“Het potentieel om de klimaatwijziging het hoofd te bieden ligt in het kweken van zaden op het terrein, zoals men in de traditionele ecologische landbouw gedaan heeft”, zegt Aleira Lara, landbouwexpert van Greenpeace Mexico.

Ook een andere recente studie, die vorige maand verschenen is in het Amerikaanse Proceedings of the National Academy of Sciences, pleit voor traditionele maïsmethodes. Mauricio Bellón, David Hodson en Jon Hellin onderzochten de maïszaadsystemen bij vierhonderd gezinnen in vijf Mexicaanse deelstaten, op hoogtes variërend van 10 tot 2980 meter. “De resultaten geven aan dat de traditionele systemen in staat zijn om inheemse soorten op te leveren die geschikt zijn voor agro-ecologische omstandigheden onder de voorziene klimaatwijziging”, zeggen de onderzoekers.

De wetenschappers zien in de introductie van genetisch gemodificeerde zaden een bedreiging voor de inheemse soorten. “We hebben voldoende diversiteit om aanpassingsmaatregelen uit te werken die geen transgene gewassen vereisen”, zegt Ureta. “Men heeft zeer weinig rassen op genetisch vlak verkend, waardoor de transgene soorten de genotypen kunnen besmetten die niet verkend zijn. Daarom zouden we onze eigen technologie moeten voorbereiden om in onze eigen behoeften te voorzien.”

Genetisch gemodificeerde maïs

Greenpeace zegt dat in 6 van de 32 Mexicaanse deelstaten transgene maïs gezaaid wordt. Samen met andere milieuorganisaties beschuldigt ze de regering van Felipe Calderón ervan de wet op bioveiligheid van 2005 met de voeten te treden. Ze eisen dat de regering het moratorium op genetisch gemodificeerde gewassen opnieuw invoert. Dat moratorium was in 1999 ingevoerd maar in 2009 weer opgeheven. In 2009 probeerde Greenpeace Mexico via de Inter-Amerikaanse Mensenrechtencommissie het zaaien van transgene wassen tevergeefs stil te leggen.

Mexico telt 3,2 miljoen maïsproducenten, meer dan 2 miljoen produceren maïs voor eigen gebruik. De overheid verwacht dit jaar een productie van 23 miljoen ton.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!