Cultuur, De week in muziek, Tom Waits, New order -

LuisterPost De Week In Muziek 07.09.11

Met concertnieuws waarin de onverwachte terugkeer van New Order (bijna wereldexclusiviteit voor de AB) en verder de komst van onder meer Sade, Smashing Pumpkins, Panda Bear, Ludovico Einaudi en Jozef Van Wissem. Van oudsher cd-aankondigingen, downloads en de nieuwe cd’s (Ry Cooder, Eric Clapton, The Drums, Chris Rea… ) die deze week uitkomen.

woensdag 7 september 2011 08:27
Spread the love

concertnieuws
Voor de liefhebbers van jaren tachtigmuziek is het beslist een buitenkans. De Britse band New Order, ooit Joy Division, kondigt 2 uitzonderlijke benefietconcerten aan ten voordele van hun goede vriend (filmproducer) Michael Shamberg. Eén van die concerten is in de Brusselse AB (het andere is in Parijs). Bassist Peter Hook zal er wel niet bij zijn (wegens hoogoplopende ruzie sinds 2007) en het zal dus de eerste keer zijn dat de band zonder Hook zal optreden. De voorverkoop start op 9 september.

Andere concertaankondigingen zijn die van Club Soda (met onder meer Green Velvet) op tien september in Avelgem en het Brusselse Stoemp!-gebeuren. Stoemp! plaatste drie jaar geleden enkele typische Brusselse kroegen op de concertkaart. Met o.a. Amatorski, The Bony King of Nowhere, Frank Vander Linden, Rudy Trouvé Septet, Yevgueni, Sioen en Isbells kregen de cafés klinkende namen over de vloer. Meteen dé gelegenheid om een stukje karaktervol patrimonium van de hoofdstad te leren kennen. Voor september staan alvast Sherman @ Monk (19/9), The Fortunate Few @ Le Coq (21/9), Anton Walgrave & Marike Jager @ Bonnefooi (27/9) en Mintzkov (akoestisch) @ Rits Café (29/9) op het programma.

Nog meer concerten zijn er van Smashing Pumpins op 7 november in Vorst-Nationaal, I Love Techno in Gent dat de volledige line-up nu klaar heeft (Boys Noize – Paul Kalkbrenner  – Chase & Status  – Steve Aoki – Carl Craig 69  – Katy B  – Crookers – Digitalism  –  Laurent Garnier Lbs – Skream Vs Benga feat. Mc Youngman & Mc Sgt Pokes – Fake Blood  – The Subs  – Len Faki – Knife Party – Birdy Nam Nam  – Cassius – Nero – Agoria – Brodinski – Proxy  – Flux Pavilion – Gesaffelstein  – Mumbai Science – Canblaster – Drop The Lime – Feed Me  – Psycatron – Totally Enormous Extinct Dinosaurs  – Jakwob – Fritz Kalkbrenner  – Madeon  – Sebastien San – Raving George – Simina Gregoriu – Fader) en het Amerikaanse Cults dat op 14 november in Trix (Antwerpen) aantreedt. Souldiva Sade zingt op 20 november in de Lotto Arena en Adam Cohen (inderdaad zoon van) stelt zijn nieuwe cd voor op 18/11 in de AB. De Zweedse Lisa Ekdahl komt dan weer op 22 oktober naar het Koninklijk Circus in Brussel. Ook al te noteren is Nieuwe Muziek voor Oude Instrumenten in het Aalsterse Netwerk samengesteld door de fabelachtige luitist Jozef Van Wissem met Gregg Kowalsky, R. Keenan Lawler, Stephan Mathieu, Jozef van Wissem en Die Urpf Lanze op 18/11. Liefhebbers van bluegrass en Americana trekken fluitend op 2 november naar de AB alwaar het fijne Chatham County Line de dansvloer aanveegt. Tien dagen later is het heel andere koek met Panda Bear (Animal Collective) en Gang Gang Dance die in de Botanique komen optreden. Wie het meer op rustige pianomuziek heeft, die kan op 9 december naar Ludovico Einaudi in de AB en dan is er nog het concert van The Vaccines dat van 18 oktober naar 19 december in de AB verplaatst werd.

Downloads
Nils Frahms nieuwe cd verschijnt in oktober, maar op soundcloud kan je al een heel deel van de pianoprachtplaat voorbeluisteren. De mensen van het sublieme Insound geven – net zoals elke maand – een gratis mixtape weg met daarop een aantal van de vinylreleases van deze maand. Met o.m. Stephen Malkmus & The Jicks, zeer de moeite. Wie iets verder wil gaan, raden we een mixtape van Korallreven aan. Nog een mixtape met behoorlijk wat verrassingen is er van Vuurwerk nu te grabbel op hun soundcloudpagina.

Sole (van The Skyriderband) heeft een nieuwe track (dus niet afkomstig van de fijne recente plaat) klaar op zijn website. Inspiratie door Slavoj Zizek. En wie het Pukkelpopnoodfonds steunt, die krijgt als bedankje een gratis MP3 van Piet De Pessemier van Krakow.

Cd-aankondigingen
Een project dat Oxfam en lokale Congolese musici ten goed komt verschijnt op 3 oktober op het befaamde Warp-label: Kinshasa One Two, een plaat door DRC Music. DRC Music is een collectief van producers rond Damon Albarn van Blur. Zij werkten met 50 lokale muzikanten waaronder Jupiter and the Okwess International, Bokatola System en Nelly Liyemge. DRC Music zelf bestaat uit T-E-E-D (Totally Enormous Extinct Dinosaurs), Dan The Automator, Jneiro Jarel, Richard Russell, Actress, Marc Antoine, Alwest, Remi Kabaka, Rodaidh McDonald en Kwes.

De nieuwe Tom Waits heet Bad As Me (zoals hier reeds aangekondigd) en er is nu ook een releasedatum op geprikt: 24 oktober. Naar verluidt wordt het een plaat waarin Tom alle aspecten van zijn carrière de revue laat passeren. Van prachtige jazzballads tot de wrakke blues van zijn later werk.

Ook in het verschiet: Los Campesinos! die Hello Sadness op de wereld loslaten op 14 november.

Uit deze week:
Ry Cooder – Pull Up Some Dust And Sit Down
Isan – Eastside
Wynton Marsalis And Eric Clapton Play The Blues – Live From Jazz At Lincoln Center
Janek Schaefer – Phoenix & Phaedra Holding Patterns
Chris Rea – Santo Spirito Blues
Rivulets – We’re Fucked
Gillian Welch – The Harrow & The Harvest
Roosbeef – Omdat Ik Dat Wil
The Travelling Band – Screaming Is Something
CANT – Dreams Come True
Clap Your Hands And Say Yeah – Hysterical
The Drums – Portamento
Girls – Father, Son, Holy Ghost
Howling Bells – The Loudest Engine
Laura Marling – A Creature I Don’t Know
Shimmering Stars – Violent Hearts

take down
the paywall
steun ons nu!