Kerncentrale Atucha I in Argentinië
Nieuws, Wereld, Economie, Milieu, Argentinië, Kernenergie, Fukushima, Debat kernenergie -

Argentinië wil nog meer kernenergie

Terwijl landen overal ter wereld hun plannen voor kernenergie terugschroeven sinds de ramp in Japan, blijft Argentinië de capaciteit van zijn kerncentrales opvoeren en nieuwe reactoren bouwen... ook al zijn de meeste Argentijnen tegen en is er voor één centrale aardbevingsgevaar.

dinsdag 6 september 2011 09:43
Spread the love

De regering van president Cristina Fernández ondertekende eind augustus contracten om de levensduur van de twee bestaande Argentijnse kerncentrales te verlengen en hun vermogen op te voeren. Bovendien komen er nog twee centrales bij voor 2020.

De meeste Argentijnen zijn tegen verdere investeringen, blijkt uit opiniepeiling die Greenpeace Argentinië dit jaar liet uitvoeren. Twee derde van de Argentijnen vindt kernenergie “gevaarlijk” of “zeer gevaarlijk”, 74 procent vindt dat men moet stoppen met kernenergie, slechts 16 procent wil een uitbreiding.

Macht van nucleaire sector

Ondanks de ramp met de centrales in het Japanse Fukushima, in maart dit jaar, blijft Argentinië inzetten op kernenergie, zegt ingenieur Ernesto Boerio van Greenpeace. “Omdat er meer elektriciteit nodig is, is de regering op alle fronten actief. De nucleaire sector is zo machtig dat ze op het politieke beleid blijft wegen om de investeringen te behouden.”

Argentinië is een van de drie Latijns-Amerikaanse landen die een nucleair programma konden ontwikkelen. De andere twee zijn Brazilië en Mexico.

De eerste Argentijnse centrale ging in 1974 van start, Atucha I, in de oostelijke provincie Buenos Aires, op 100 kilometer van de hoofdstad. Tien jaar later kwam daar met Embalse, in de centrale provincie Córdoba, een tweede bij. In de jaren negentig verdwenen de plannen voor Atucha II in de koelkast maar in 2006 werden ze weer voortgezet; volgend jaar wordt de centrale geopend.

Kerncentrales leveren nu 5 tot 7 procent van de Argentijnse energie, met Atucha II zal dat oplopen tot 12 procent.

Geen studie naar milieu-impact

De uitbreiding van de Embalse-centrale alleen al zal 965 miljoen euro kosten, waarvan een derde naar buitenlandse bedrijven gaat.

De Stichting voor de Verdediging van het Milieu (Funam) in Córdoba, waar zich de centrale, bevindt, noemt de uitbreiding illegaal. “Niet alleen is er geen studie gedaan naar de milieu-impact, er is ook geen enkele bevraging of openbaar onderzoek geweest. Dit soort controle-instrumenten lijkt niet nodig te zijn als het over kernenergie gaat”, zegt Funam-directeur Raúl Montenegro.

Volgens Montenegro heeft het Argentijnse kernprogramma nog hetzelfde autoritaire en niet-transparante karakter als bij zijn ontstaan onder de militaire regeringen. “Het lijkt alsof de democratie niet tot op het nucleaire terrein is geraakt.”

Seismische activiteit

Funam zegt dat Embalse vooral gevaarlijk is omdat de centrale zich boven een breuklijn bevindt waar in de vorige eeuw meermaals seismische activiteit is geregistreerd.

De Argentijnse overheid verzekert dat er seismisch onderzoek zal gebeuren voor de uitbreiding van Embalse.

Montenegro herinnert eraan dat aardbevingen niet de enige bedreiging vormen. Andere risico’s zijn interne incidenten, terreuraanslagen en vliegtuigongelukken.

Funam klaagt ook aan wie die in de buurt van Embalse en Atucha woont, niet voorbereid is op een eventuele ramp. De rampoefeningen gaan niet verder dan een straal van 10 kilometer rond de centrales, terwijl de straling bij een incident tot 500 kilometer ver kan gaan.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!