Wist je dat? Libië – Afghanistan – Londen
Nieuws, Wereld, Afghanistan, Libië, Londen -

Wist je dat? Libië – Afghanistan – Londen

In deze rubriek brengt veellezer Marc Vandepitte markante feiten, cijfers of quotes van over heel de wereld die in de andere media weinig of geen aandacht kregen, maar zeker het vermelden waard zijn om de chaotische wereld van vandaag te begrijpen.

vrijdag 2 september 2011 11:55
Spread the love

Libië

Ging het hier om een humanitair ingrijpen? Alvast niet volgens Richard Haass. “De ‘humanitaire’ interventie, die werd voorgesteld als het redden van bedreigde levens, was in feite een politieke interventie met de bedoeling om een regimewissel door te voeren.”

Haass is een topdiplomaat van de VS. Hij was een belangrijke adviseur van de minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell en is sinds juli 2003 voorzitter van de Council on Foreign Relations, één van de meest invloedrijke denktanks over Buitenlandse Zaken. De man is ook voorstander van militaire grondtroepen in Libië.[1]

Volgens The Guardian vechten Britse en Franse troepen mee om Sirte te veroveren. De krant bevestigt ook dat naast Britse en Franse troepen er ook speciale eenheden van Qatar en Oost-Europese landen hebben meegevochten bij het offensief om Tripoli te veroveren. De bron is afkomstig van Britse defensiekringen.[2]

Bij de verovering van Tripoli waren er geen massa’s juichende mensen te zien. The Economist stelt vast dat Al Jazeera, die van bij het begin is opgetreden als een propaganda verlengstuk van de rebellen, in Benghazi grote massa’s heeft getoond. Maar in Tripoli moesten ze het stellen met ‘close ups van enkele politieke agitators’.[3]

Tweehonderd vooraanstaande Afrikaanse intellectuelen, waaronder Thabo Mbeki, voormalig president van Zuid-Afrika, hebben de agressie in Libië sterk veroordeeld. Volgens hen werd het internationaal recht geschonden. Ze omschrijven het Verenigd Koninkrijk en de VS als ‘schurkenstaten’ en beschuldigen de coalitie ervan militaire middelen te gebruiken om ‘Afrika te herkoloniseren’.[4]

President Obama ziet de gebruikte methode in Libië als een model voor toekomstige militaire interventies. De ‘light’ interventie [‘light-footprint approach’] is te verkiezen boven de massale ontplooiing van buitenlandse troepen onder Bush.

Dat maakte hij bekend via Ben Rhodes, één van zijn topmedewerkers. Rhodes benadrukt vooral het feit dat het de Libiërs zelf zijn die voor de regimewissel hebben gezorgd. Over de inzet van Europese en Arabische troepen en speciale eenheden repte de man wel met geen woord.[5]

Afghanistan, Irak en airconditioning

In Irak en Afghanistan wordt door de VS-militairen jaarlijks 20 miljard dollar uitgegeven aan airconditioning. Een temperatuur van 50°C afkoelen in een tentje is nu eenmaal niet vanzelfsprekend. Het bedrag van twintig miljard volstaat ongeveer om aan alle mensen van de planeet basisgezondheid en voedsel te verschaffen. Het is ook ongeveer één zesde van de totale ontwikkelingshulp wereldwijd.[6]

Obama heeft aan het Congres een budget van 13 miljard dollar gevraagd om het leger en de politie in Afghanistan uit te rusten en te vergoeden. Het BNP (Bruto Nationaal Product)  van Afghanistan zelf is minder dan 17 miljard dollar.[7]

De VS en Afghanistan staan op het punt om een strategisch pact te sluiten waardoor duizenden VS-militairen zouden kunnen blijven tot 2024. De kostprijs van een marinier in Irak was ongeveer 1 miljoen dollar per jaar. Voor Afghanistan zal dat niet veel verschillen.[8]

Rellen Londen

De autoriteiten in Londen hadden aangekondigd dat ze hard zouden optreden tegenover de relschoppers. Ze houden woord. Twee jonge mannen kregen vier jaar cel omdat ze via Facebook (tevergeefs en naar eigen zeggen in een dronken bui) hadden aangezet tot het rel schoppen.

Een persoon kreeg achttien maand voor het helen van een gestolen televisie en een ander zes maand voor het stelen van water ter waarde van 5 euro. Nog een ander dreigt de gevangenis in te vliegen voor het stelen van twee ijslepels. Verschillende relschoppers zullen uit hun huizen (sociale woningen) worden gezet.[9]

In het verleden had Groot-Brittannië geen problemen met zijn criminelen of onaangepasten. Ze werden gewoon massaal op schepen gezet richting VS, Australië, Gibraltar en West-Afrika. Zo’n 200.000 mensen werden in het verleden op die manier gedeporteerd.

Het was één van de redenen waarom de Britten niet zo gelukkig waren met het verlies van hun kolonies. Nu dat land veroverd is, zijn er wat dat betreft misschien nieuwe mogelijkheden in Libië…[10]

Bronnen

[1] ‘The ‘humanitarian’ intervention introduced to save lives believed to be threatened was, in fact, a political intervention introduced to bring about regime change.’ Haass R., ‘Libya now needs boots on the ground’, Financial Times, 23 augustus 2011, p. 7; http://en.wikipedia.org/wiki/Richard_N._Haass.

[2] http://www.guardian.co.uk/world/2011/aug/25/libya-conflict-british-french-soldiers-rebels-sirte; http://www.guardian.co.uk/world/2011/aug/23/sas-troopers-help-coordinate-rebels. Dit wordt bevestigd door The Economist: ‘Armed Berbers, apparently equipped by Qatar with sophisticated tank-piercing bullets and backed by special forces from Western powers as well as from Jordan (mysterious English-accented men who strongly resemble special forces have been spotted in the western mountains as well as in Misrata helping to co-ordinate NATO’s bombardment with the rebel advance), swept down from the Nafusa mountains to break through the regime’s defences.’ The Economist, 27 augustus 2011, p. 18.

[3] ‘There were no mass prayers of thanks in Green Square. The Qatari TV station, Al Jazeera, which has acted for much of the uprising as the rebels’ propaganda arm, had shown huge crowds in Benghazi. In Tripoli it made do with close-ups of single flag-wavers.’ The Economist, 27 augustus 2011, p. 17.

[4] Langeni L., ‘African notables berate Nato for ousting Gaddafi’, http://www.businessday.co.za/articles/Content.aspx?id=151565.

[5] Rogin J., ‘White House: Obama method for regime change better than Bush method’ 24 augustus 2011, http://thecable.foreignpolicy.com/posts/2011/08/24/white_house_obama_method_for_regime_change_better_than_bush_method.

[6] ‘U.S. military spends a cool $20 billion on air conditioning annually in Iraq and Afghanistan’, 26 juni 2011, http://www.dailymail.co.uk/news/article-2008422/U-S-military-spends-cool-20billion-air-conditioning-annually-Iraq-Afghanistan.html. De cijfers over basisgezondheid en voedsel werden opgesteld in het kader van de Millenniumdoelstellingen. We hebben ze omgerekend naar actuele prijzen. UNDP, Human Development Report 1998, New York 1998, p. 37.

[7] Financial Times, 13 juni 2011, p. 6.

[8] Farmer, B., ‘US Troops May Stay in Afghanistan Until 2024’, 20 augustus 2011, http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/asia/afghanistan/8712701/US-troops-may-stay-in-Afghanistan-until-2024.html; The Economist, 20 augustus 2011, p. 30.

[9] http://www.youtube.com/watch?v=QNpafjz8_5M; The Economist, 20 augustus 2011, p. 11; The Economist, 27 augustus 2011, p. 30.

[10] The Economist, 20 augustus 2011, p. 28.

take down
the paywall
steun ons nu!