Aangezien de grootste dreiging wordt gevormd door natuurkrachten, heeft Laundry Day een aantal weerstations geplaatst op verschillende hoogten, met permanente windmeting zodat een duidelijk beeld gevormd kan worden van de windsnelheden op en rond het terrein.

Daarnaast werd beslist beroep te doen op de gespecialiseerde diensten van Meteo Services. De belangrijkste service bestaat uit een permanente actieve monitoring van de weersituatie in heel het land waardoor zo accuraat mogelijk eventuele risico's kunnen worden voorspeld, aangevuld met gedetailleerde voorspellingen met intervallen per uur van de specifieke Laundry Day-locatie.

Meteo Services bezorgt ook dagelijks briefings over de eventuele risico's van rukwinden, grote neerslaghoeveelheden, onweer, hagel, enz. voor elke komende avond en nacht.

Ten slotte hebben de organisatoren ook toegang tot hun neerslagrader voor België en Frankrijk en een bliksemdetectiesysteem voor opvolging in real time van de neerslagzones.

Op het vlak van communicatie werden extra vaste telefoonlijnen aangelegd voor de hulpdiensten zodat deze niet afhankelijk zouden zijn van een - eventueel overbelast - gsm-netwerk. Daarbij werd ook de mobiele telefooncapaciteit van de drie providers maximaal uitgebreid door het plaatsen van extra zendmasten.

Om het terrein zo snel en ordentelijk mogelijk te kunnen ontruimen, werd ook het uitstroomdebiet verhoogd door het aanleggen van een extra nooduitgang. Tot nu toe waren er zes ruime nooduitgangen, alle uitgevend op de Ledeganckaai (West). Nu komt daar een zevende bij. Een ruime evacuatieweg aan de noordzijde van het terrein, uitgevend op de Gentplaats.

Het Rode Kruis zal aanwezig zijn met 89 hulpverleners. Deze ploeg bestaat o.a. uit 5 artsen en 17 verpleegkundigen. Er staan ook permanent 4 ziekenwagens klaar op het terrein en een MUG-team.

Een 100-tal stewards en 133 eigen veiligheidsagenten allemaal uitgerust  mét portofoon.

Antwerpen, Lokaal, Antwerpen, Laundry Day 2011, Festival Antwerpen-Zuid -

Voorbereiding festival Laundry Day 2011 in teken van veiligheid

vrijdag 2 september 2011 11:50
Spread the love

ANTWERPEN – Zaterdag 3 september heeft het jongerenfestival Laundry Day 2011 plaats op een terrein op Nieuw-Zuid in Antwerpen.

De droevige gebeurtenissen die zich recent voordeden op Pukkelpop roepen heel wat vragen op over de veiligheid bij massamanifestaties.

Omdat er veel vragen van de pers kwamen, leek het voor de vier organisatoren opportuun vooraf uitgebreid toe te lichten welke veiligheidsmaatregelen allemaal genomen worden op Laundry Day.

Burgemeester Patrick Janssens (SP.A) heeft alvast vertrouwen in de goede afloop van dit evenement. Hij was donderdagmiddag aanwezig op het festivalterrein.

Het festival Laundry Day is 100 procent veilig: allen daarheen zaterdag! Wij zagen alvast dat het goed was!

Nog dit: het hoofdpodium moet nog een verrassing blijven voor de 60.000 bezoekers die zaterdag – met mooi en warm weer voorspeld – worden verwachten. De pers mocht dit podium (nog) niet fotograferen. En inderdaad, het is een indrukwekkend kleurrijk stuk!

Meer foto’s 48 uur voor L-Day: http://www.flickr.com/photos/nieuwsblad/sets/72157627446363851/show/

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!