Vrouwen vieren in Juba de onafhankelijkheid van Zuid-Soedan (foto: IRIN)
Nieuws, Wereld -

Zuid-Soedan en Oeganda overwegen doodstraf voor homoseksuelen

ATLANTA — Oeganda en het nieuwe Zuid-Soedan overwegen de invoering van de doodstraf voor homoseksuelen. In vijf andere landen is homoseksualiteit momenteel nog steeds verboden en worden homo-, bi-, en transseksuelen geëxecuteerd, zegt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch in een recent rapport.

donderdag 1 september 2011 17:09
Spread the love

Landen waar de doodstraf staat op homoseksualiteit zijn Iran, Mauritanië, de republiek Soedan, Saudi-Arabië en Jemen.

Zuid-Soedan, sinds juli een onafhankelijke staat, kan het zesde land in het rijtje worden. En als religieuze extremisten hun zin krijgen, wordt Oeganda het zevende. Ook in sommige delen van Somalië en Nigeria worden homoseksuelen geëxecuteerd.

Sharia

Meestal hebben landen die homoseksuelen ter dood brengen een antidemocratisch regime, zegt C. Dixon Osburn, directeur van het Law and Securirty Programme van Human Rights First.

“Als andere vrijheden onderdrukt worden, zoals persvrijheid, kan elke vrijheid onderdrukt worden. De landen die de doodstraf uitvoeren voor homoseksuelen, zijn landen waar het tegenspreken van de regering ernstige consequenties kan hebben”, zegt Osburn.

De huidige strafwet in Zuid-Soedan is afgeleid van de islamitische sharia-wetgeving in Soedan, waar Zuid-Soedan tot voor kort deel van uitmaakte. “Op dit moment staat in Zuid-Soedan tien jaar cel op homoseksualiteit, de doodstraf is nog niet aangenomen”, zegt Osburn.

De Zuid-Soedanese president Stealva Kiir Mayardit zei kort geleden dat democratie, gelijkheid en gerechtigheid geen betrekking hebben op homoseksuelen. “Erkenning van homoseksuele mensen zit niet in ons karakter. Je kunt er vaak zelfs niet over praten hier in Zuid-Soedan. Het bestaat niet en als iemand het wil importeren of exporteren naar Soedan, bestaat daar geen steun voor”, zei de president.

“Ik vind het triest om te horen dat Zuid-Soedan, als nieuw land, er zo over denkt”, zegt Joe Beasley, voorzitter van de Amerikaanse ngo African Ascension. “Ik had gehoopt dat het land veel progressiever zou zijn.”

Oeganda

In Oeganda is het debat over homoseksualiteit nog gaande. Er ligt een wetsvoorstel op tafel om homoseksuelen die hiv-positief zijn te executeren. David Bahati, een Oegandese parlementariër, introduceerde in 2009 de Anti-Homoseksualiteitswet in het parlement.

De wet criminaliseert ook mensen die opkomen voor de rechten van homoseksuelen of die sociale of medische hulp aan homo’s geven.

“Er zijn in Oeganda mensen die de Anti-Homoseksualiteitswet proberen tegen te houden”, zegt Osburn. Een bekende Oegandese homo-activist, David Kato, werd in januari 2011 vermoord nadat een Oegandees tijdschrift een lijst met prominente homoactivisten en hun contactgegevens publiceerde. Over de foto’s van de activisten was een banner afgedrukt met de tekst ‘Hang Them’ (Hang ze op).

De homofobie in Oeganda wordt aangewakkerd door Amerikaanse evangelisten die het land bezoeken, zegt Beasley. “Ik kom net terug uit Oeganda en het is buitensporig wat men daar wil. De doodstraf, los van welke overtreding ook, hoort niet bij een beschaafde samenleving”, zegt hij. “De uiteindelijke beslissing over leven of dood is aan God.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!