Nieuws, Antwerpen, Lokaal, Antwerpen, Toerisme -

Zomertoerisme in Antwerpen hield stand

ANTWERPEN - De bezoekersaantallen voor de verschillende trekpleisters tijdens de zomer van 2011 in Antwerpen variëren van zeer goed tot minder succesvol.

woensdag 31 augustus 2011 15:10
Spread the love

Zo trok de Cultuurmarkt 170.000 en het Bollekesfeest 120.000 bezoekers aan. Ook de bezettingsgraad van hotels lag beduidend hoger dan vorig jaar. Door het slechte weer piekten de binnenattracties en musea. Daarnaast brachten ook de klassieke zomerevenementen veel bezoekers op de been.

Toerismebalie

Het aantal bezoekers dat Antwerpen Toerisme & Congres aan zijn balie in het Centraal Station en op de Grote Markt ontving, bleef stabiel tegenover dezelfde periode vorig jaar met een lichte stijging van 2,7 procent.

In juni werd een stijging van 18 procent opgetekend. Juli kende door het ontbreken van grote evenementen zoals The Tall Ships Races en de Tour de France in 2010 slechts een lichte stijging van 1 procent. In augustus daalde het baliebezoek over de twee balies echter met 7,44 procent.

Het Centraal Station bevestigt nogmaals zijn status als internationale toegangspoort tot de stad. 71,7 procent van de bezoekers kwam uit het buitenland. Het aantal bezoekers aan het station daalde wel met 5 procent.

Nederlanders

Van het totale aantal bezoekers kwam 67,7 procent uit het buitenland en 32,3 procent uit België. Nederland vormt nog steeds de grootste buitenlandse markt en groeide met 18 procent, gevolgd door de Spaanse markt die wel een daling met 6 procent optekende en de Duitse markt die een groei kende van 7 procent. Het aantal Belgen steeg met bijna 2 procent.

Overnachtingen

Na het crisisjaar 2009 herstelde het aantal overnachtingen zich in 2010 grotendeels. De stijging werd voortgezet in de zomer van 2011. De gemiddelde bezettingsgraad van de Antwerpse hotels lag in de periode juni tot 28 augustus op 67,8 procent, wat 3,1 procentpunt hoger is dan dezelfde periode in 2010.

In juni waren de hotels gemiddeld voor 75,1 procent bezet of 4,7 procentpunt hoger dan vorig jaar. In juli lag de bezettingsgraad 6,3 procentpunt hoger op 63,3 procent. Van 1 tot en met 28 augustus lag de gemiddelde bezettingsgraad 2,1 procentpunt lager (64,9 procent).

“Toch is het nog te vroeg om uitspraken te doen over het concrete aantal overnachtingen en aankomsten van de voorbije maanden, want ook in september trekt Antwerpen nog veel toeristen aan”, zegt schepen voor Toerisme, Philip Heylen (CD&V), tijdens de bekendmaking van de cijfers in het Felix Pakhuis.

De campings in de stad kenden uiteraard een minder goede zomer. Camping De Molen draaide vorige zomer praktisch op volledige bezetting, tegenover gemiddeld 80 procent dit jaar. Kampeerautoterrein Vogelzang, uitgebaat door de vzw Nocterra, kende een zwakkere zomer. Zij kan dan wel weer tevreden terugkijken op een zeer sterk voorjaar, met name de maanden maart en april.

Musea

De bezoekerscijfers voor de OLV-Kathedraal lagen voor juni en juli 11,6 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. De Sint-Pauluskerk ontving in juli bijna 17 procent meer bezoekers.

Aquatopia beleefde een topmaand in juli. Met ruim 20.500 bezoekers in juli deed ze het 74 procent beter dan vorig jaar. In juni had ze 55 procent meer bezoekers: 9.520. Voor de periode juni tot augustus doet ze het 35 procent beter dan vorig jaar. Het mindere weer, een vernieuwde website en enkele succesvolle acties zijn hiervoor de aanleiding.

Het aantal bezoekers van het Modemuseum steeg met bijna 7 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het Diamantmuseum kreeg in juni en juli 2 procent meer bezoekers over de vloer dan in 2010.

De bezoekcijfers van de musea van de stad Antwerpen voor deze zomer zijn uitzonderlijk goed. Vanzelfsprekend is het MAS de grootste publiekstrekker met ongeveer 100.000 bezoekers per maand.

Het totaal aantal bezoekers van het MAS staat nu al op bijna 400.000. De collecties van het MAS werden van 1 juni tot 23 augustus door 137.539 individuen bezocht. Daar bovenop komen nog 11.124 bezoekers verdeeld over in totaal 713 gidsbeurten en 1.688 bezoekers die één van de 102 nocturnes bezochten.

Ook de bezoekcijfers van de andere stedelijke musea liggen allemaal boven de prognoses: gemiddeld meer dan 15 procent en de aantallen zijn gelijk of hoger aan die van 2010. Ze hebben duidelijk geen weerslag ondervonden van de opening van het MAS.

Middelheimmuseum

Uitschieter is uiteindelijk het Middelheimmuseum dat met 94.000 een recordaantal bezoekers telt in vergelijking met de vorige jaren. De tentoonstelling van Erwin Wurm is duidelijk een publiekstrekker en het slechte zomerweer heeft blijkbaar geen rol gespeeld.

Daarnaast scoorden ook het Museum Mayer van den Bergh en de Erfgoedbibliotheek merkelijk hoger dan in 2010.

De prognose voor 2011 voor Musea en Erfgoed was een totaal van 700.000 bezoekers. Eind augustus zijn er uiteindelijk 895.000 mensen genoteerd die een Antwerps museum bezochten.

take down
the paywall
steun ons nu!