Antwerpen, Lokaal, Antwerpen, Open Monumentendag, Antwerpen -

CPRA-bunker dan toch niet toegankelijk op Open Monumentendag

Tijdens de voorstelling van het volledige programma van de Open Monumentendag op zondag 11 september, die in het teken staat van 'Conflict', werd onder meer meegedeeld dat die dag geen publieke rondleidingen worden georganiseerd in de Commandobunker op Sint-Andries.

woensdag 31 augustus 2011 14:50
Spread the love

Bij de voorbereidingen om de bunker gereed te maken voor de Open Monumentendag werd een schimmel ontdekt die gevaarlijk is voor risicogroepen, zoals ouderen, kinderen, zwangere vrouwen en mensen met een zwakke gezondheid.

Bovendien werd er ook een kleine hoeveelheid asbest aangetroffen. Na een grondig onderzoek door het Provinciaal Instituut voor Hygiëne werd dan uiteindelijk besloten het project af te blazen. Het geplande Bunkerfeest voor de buurtbewoners rond de Willem Lepelstraat op zaterdag 10 september en en de tentoonstelling: ‘Wij wonen rond een bunker! De bewoners van de wijk stellen zich voor!’ zal wel plaatsvinden.

Assisenzaal

Gelukkig blijven er nog een 35-tal locaties over die op de Open Monumentendag veelal gratis en sommigen heel uitzonderlijk te bezichtigen zijn.

De gelegenheid bij uitstek om een kijkje te nemen in bijvoorbeeld het Bunkerdorp en Oorlogsmuseum aan de Acacialaan (Park Den Brandt), het Kolveniershof, het Rubenianum, het Bisschoppelijk Paleis, de Politietoren en het Vredegerecht 8ste kanton in Berchem.

Maar ook de campussen van het Sint-Lievenscollege of de zopas volledig gerestaureerde Sint-Augustiniuskerk, die werd omgebouwd tot concertzaal, zijn die dag toegankelijk. De gerechtelijke overheid organiseert rondleidingen in het oude gerechtsgebouw aan de Britselei waar het publiek de monumentale assisenzaal kan bezoeken.

Vliegende bommen

Voorts staan er nog extra activiteiten en rondleidingen op het programma, zoals een wandeling die op zoek gaat naar de littekens die de bombardementen met vliegende bommen op Antwerpen aan het eind van de Tweede Wereldoorlog nalieten of een een rondleiding in het Fort van Lillo.

Gratis brochure

Een gratis brochure geeft een overzicht van de panden die tijdens de Open Monumentendag in Antwerpen bezocht kunnen worden met telkens een korte beschrijving erbij.

Dankzij de handige stadsplannetjes kunnen geïnteresseerden zelf een wandeling samenstellen. Ook praktische informatie over de activiteiten, de openingsuren, de toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers, eventuele noodzakelijke reservaties en de bereikbaarheid met het openbaar vervoer, zijn in de brochure terug te vinden.

Praktisch:

De programmabrochure met het volledige programma van de Open Monumentendag is te verkrijgen in bibliotheken, districtshuizen en bij de dienst Monumentenzorg. De brochure staat ook op de stedelijke website: www.antwerpen.be/openmonumentendag

take down
the paywall
steun ons nu!