50.000 mensen bezochten De Botanische Expeditie Aeroflorale II
Nieuws, Cultuur, Antwerpen, Lokaal, Antwerpen, Zomer van Antwerpen -

Zomer van Antwerpen doorbrak ticketmythe

ANTWERPEN - Voor de 17de keer op rij bood De Zomer van Antwerpen twee maanden cultureel feest aan op verrassende en minder bekende locaties in de Scheldestad. Het evenement trok 270.000 bezoekers. Voor de eerste keer echter raakten niet alle tickets verkocht. Daardoor lijkt de ticketmythe eindelijk doorbroken.

dinsdag 30 augustus 2011 12:55
Spread the love

De Zomer van Antwerpen bouwde in de voorbije jaren een vertrouwd en beproefd recept uit met veel theater, muziek, circus, film, mét ruimte voor jong en nieuw talent.

Dit jaar maakte de Zomer van Antwerpen ook ná het ticketweekend in juni het mooie weer. Na twee dagen verkoop waren er nog bijna 16.000 tickets beschikbaar. Tussen midden juni en eind augustus werden er nog 13.200 tickets verkocht.

In totaal werden er 75.000 kaartjes aan de man gebracht. Naast de vooraf te reserveren 73.000 tickets waren er 5.700 tickets tegen 2 euro die je enkel ter plaatse kon kopen.

Voor dit jaar hadden de mensen van de Zomer van Antwerpen een extra capaciteit van15.000 toegangskaartjes voorzien, wat dus verklaard waarom het evenement niet werd uitverkocht.

Stormloop

Vreemd genoeg is de organisatie erg blij met dit resultaat. De organisatie kreeg in het verleden immers bakken kritiek over zich heen omdat de tickets meestal al de eerste dag van de ticketverkoop waren uitverkocht.

De toegangskaartjes werden vaak opgekocht door verenigingen die zoveel mogelijk kaartjes probeerden te bemachtigen. Er werd zelfs ‘s nachts druk gekampeerd voor de Boerentoren, waar het verkoopkantoor van de Zomer van Antwerpen traditioneel wordt geïnstalleerd, waarna om 9 uur de stormloop naar de ticketbalie begon en het volledige aanbod op enkele uren tijd compleet werd geplunderd.

Laatbeslissers, ouderen, moeders met kinderen of gewoon werkende mensen kregen geen kans. Bovendien werden een groot aantal van die toegangskaartjes verkocht aan mensen van buiten de stad.

Elitair

Zodoende kregen heel wat Sinjoren het gevoel dat de Zomer van Antwerpen een elitair evenement was geworden waar de modale Antwerpenaar niet gemakkelijk kon aan deelnemen.

In ieder geval waren er dit jaar geen kampeerders te bespeuren voor de Boerentoren en hebben in ieder geval meer mensen dan voorheen aan de activiteiten van de Zomer van Antwerpen kunnen deelnemen.

Vraag blijft waarom de organisatie in het verleden niet eerder maatregelen heeft genomen om de capaciteit te vergroten. Ze noemt trouwens het gejammer over die tickets in het verleden een mythe, want volgens haar zijn er altijd ter plaatste nog voldoende toegangskaartjes beschikbaar geweest.

Vreemd toch allemaal. Zelf hebben we tijdens die zeventien jaar Zomer van Antwerpen meermaals moeten vaststellen dat dit niet klopt. Zo krijg je natuurlijk wel een mythe als iedereen elkaar tegenspreekt.

Biodiversiteit

In ieder geval werd het uitgebalanceerde aanbod dit jaar erg gesmaakt. De vier zeer diverse circussen en ook de talrijke nieuwe theatercreaties tegen zachte zomerprijzen en de uitgebreide reeks gratis voorstellingen boeiden een breed publiek.

Met de passage van de mysterieuze Botanische Expeditie, de Aeroflorale II werd de Zomer stevig op gang getrokken. Maar liefst 50.000 nieuwsgierigen woonden de experimenten van kapitein FD en zijn bemanning op de Antwerpse biodiversiteit bij.

Zomerfabriek

De zon liet het deze zomer geregeld afweten, maar op één voorstelling van Hector Mann na, vonden alle geplande activiteiten plaats. Het publiek trotseerde de talrijke regenbuien en genoot des te meer van de openluchtvoorstellingen die bij het Belgische zomerweer net een extra dimensie kregen.

Het Vlaamse locatietheater Hector Mann, The Fizzy Pop, de Limonadefabriek en De broers Perdu werden onbetwiste Zomertoppers.

De Zomerfabriek op de industriële site Nieuw Zurenborg, met een programmering die nog meer dan vorig jaar op maat van jongeren was gemaakt, draaide op volle toeren. In totaal kreeg de Zomerfabriek 65.000 bezoekers over de vloer.

Nulsterrenpension

Het aanpalende low budget ‘Nulsterrenpension’ verwelkomde 1.250 slapers uit binnen- en buitenland. Zowel de Zomerfabriek als het Nulsterrenpension zwieren volgende Zomer met veel plezier de deuren weer open.

En op de Zomerbar, het festivalhart op de circusplek, genoten meer dan 39.000 bewonderaars van de vier circussen, de gratis Zomerbibliotheek en de voorstellingen in de bibliotheek.

Muziekliefhebbers trokken ook dit jaar met velen naar de buurtpleintjes voor zomerse deuntjes en sfeer op Muziek in de Wijk. En zo kon de Zomer van Antwerpen dit jaar tevreden afsluiten zonder geweeklaag en gemor.

take down
the paywall
steun ons nu!