Nieuws, Antwerpen, Lokaal, Antwerpen, Gedempte Zuiderdokken -

Publiek debat heropening Gedempte Zuiderdokken opgestart

ANTWERPEN - De intentie om de in 1881 geopende en in 1968 gedempte Zuiderdokken in Antwerpen te heropenen, krijgt steeds meer steun. De drie dokken dienen nu als parkeerterrein en evenementenplein.

dinsdag 30 augustus 2011 13:10
Spread the love

Het stadsbestuur plant een heraanleg en wacht op het fiat van de Vlaamse overheid om de werken te kunnen opstarten. Watererfgoed Vlaanderen pleit alvast mee voor de heropening van de dokken.

De Zuiderdokken zijn immers een belangrijke watererfgoedcluster en bieden nieuwe mogelijkheden voor het varend erfgoed- en havenbeheer en voor ambitieuze stadsontwikkeling.

Kunstdokken

Watererfgoed Vlaanderen wil nu voort tot het debat bijdragen en heeft een volledig en gedetailleerd masterplan uitgewerkt dat de naam Kunstdokken Zuid draagt.

Dit plan, een maquette en een bijbehorend boek, worden voorgesteld tijdens een publieke infomeeting in het Zuiderpershuis op zondag 4 september 2011.

Liverpool

Tijdens de infomeeting komen binnen- en buitenlandse topsprekers uiteenzetten hoe en waarom historische waterlopen en dokken werden heropend in Liverpool, Breda en Gent.

Gastsprekers zijn John Hinchliffe (manager van de UNESCO-werelderfgoedsite in de oude haven van Liverpool), Hans Thoolen (Breda) en Rudy Vanderween (Gent).

Masterplan

Professor Patrick Viaene geeft eerst een overzicht van de geschiedenis en het erfgoed van de Zuiderdokken. Waterbouwkundig ingenieur Jan Balduck belicht dan de technische mogelijkheid van de heropening van de dokken.

Professor Eric Van Hooydonk gaat dan dieper in op de argumenten pro en contra de heropening en stelt in detail het masterplan Kunstdokken Zuid voor.

Dit nieuwe originele plan voorziet in een evenwichtige mix van wonen, horeca, bedrijven, toerisme, erfgoed, kunst, groen, boten, evenementen en recreatie.

Vervolgens geven een aantal deskundigen een eerste reactie en is er tijd voor vragen uit het publiek. Op het einde van de dag wordt het plan overhandigd aan Antwerpse schepenen Philip Heylen en Ludo Van Campenhout die beiden bekende voorstanders zijn voor een heropening.

Raamaffiche en boek

Tijdens de meeting op 4 september wordt niet alleen het plan Kunstdokken Zuid voorgesteld. Van Gedempte Zuiderdokken naar Kunstdokken Zuid is de titel van een fraai boek van 176 pagina’s in groot formaat en volledig in kleur met daarin de geschiedenis van de dokken, de argumenten pro de heropening, honderden oude en nieuwe foto’s, persoonlijke getuigenissen en het volledige inrichtingsplan, met talrijke referentiebeelden van hoe de heropende dokken er zouden kunnen uitzien in de toekomst.

Het boek wordt tijdens de meeting voorgesteld en is beschikbaar in primeur en met een eenmalige korting. Tijdens het congres zal ook de maquette van de heropende en volledig heringerichte dokken te zien zijn. Alle deelnemers krijgen kosteloos een afdruk van het plan mee naar huis. Die kan ook als raamaffiche worden gebruikt.

Praktisch:

De infomeeting vindt plaats in het als monument beschermde Zuiderpershuis, een historische waterkrachtcentrale van de Antwerpse haven, gelegen aan de Waalse Kaai 14.

Het debat begint om 10 uur en eindigt rond 16.30 uur. Deelnemers hoeven niet op voorhand in te schrijven. Er wordt een deelnameprijs van 2 euro gevraagd, een drankje en een broodje inbegrepen.

take down
the paywall
steun ons nu!