Braziliaans parlement werkt aan erkenning homoseksuelen
Verslag, Nieuws, Holebi, Brazilië -

Braziliaans parlement werkt aan erkenning homoseksuelen

Geen enkele Braziliaanse wet erkende tot nog toe de rechten van homoseksuelen. De Orde van Advocaten van Brazilië (OAB) heeft daarom een Statuut van Seksuele Diversiteit opgesteld, dat nu ter studie ligt in het parlement. De tekst stelt 132 wijzigingen voor aan bestaande wetten.

donderdag 25 augustus 2011 19:13
Spread the love

Het Statuut van Seksuele Diversiteit wil een erkenning van de rechten van homoseksuelen, met ook de mogelijkheid om een gezin te stichten, zegt advocate Maria Berenice Dias, voorzitter van de Bijzondere Commissie voor Seksuele Diversiteit van de OAB. “Tot nog toe was er geen enkele wet die het recht op homoseksualiteit erkende. Dit land beschikt al over een statuut voor kinderen, voor mensen met bijzondere behoeften, en andere statuten, maar nog niet voor homoseksuelen.”
De OAB-commissie werkte sinds april aan de tekst. De behandeling door het parlement kan tot twee jaar duren.

Samen met het statuut kreeg het congres dinsdag ook een voorstel tot grondwetswijziging overhandigd om discriminatie op basis van seksuele geaardheid te bestraffen en het homohuwelijk mogelijk te maken.

Geregistreerd partnerschap

In een unanieme en historische uitspraak had het Federale Hooggerechtshof op 5 mei al het recht op een geregistreerd partnerschap voor homoparen erkend. Homoparen krijgen daardoor onder meer het recht van elkaar te erven en kinderen te adopteren.

Gisteren (woensdag) werd het in Rio de Janeiro eerste homopartnerschap geregistreerd. Cláudio Nascimento, topambtenaar van het ministerie van Sociale Bijstand en Mensenrechten in Rio de Janeiro, formaliseerde zijn twaalf jaar oude relatie met legerofficier João Batista da Silva. “Dit is een mijlpaal voor mijn generatie”, zei Nascimento. We hadden nooit gedacht dat dit ooit zou gebeuren. Ik zie dit als een overwinning die ons meer comfort en zekerheid biedt zodat we onze persoonlijke projecten kunnen realiseren.”

Het geregistreerde partnerschap opent de deur naar een erkenning van homoseksuelen, zegt hij. “De onverdraagzaamheid bestaat nog altijd, maar wat vandaag gebeurt is een grote overwinning.”

Erkenning van homorechten

Maria Berenice Dias betreurt dat het parlement, in tegenstelling tot de uitvoerende en rechterlijke macht, nog geen werk heeft gemaakt van de erkenning van homorechten. Vandaar het belang van het statuut, zegt ze. “Het meest betekenisvolle artikel is datgene dat het fundamentele recht op geluk in de openbare sfeer benadrukt, zowel in de familiale, schoolse als professionele sfeer.”

Een deadline om over het statuut te stemmen is er niet. Maar Dias heeft er alle vertrouwen in dat het snel wordt goedgekeurd. “Niemand geloofde dat het Hooggerechtshof zo snel en unaniem zou beslissen over de erkenning van de civiele unie tussen personen van hetzelfde geslacht.”

take down
the paywall
steun ons nu!