Zliten, NAVO-vernielingen, 8 en 9 aug 11. Fotoreeks van Matthew Ozanon
Nieuws, Wereld, Afrika, Politiek, Pieter De Crem, Kolonel Muammar Khaddafi, Steven Vanackere, NAVO-bombardementen -

Libië: NAVO-bommen gaven de doorslag

20.000 vluchten boven Libië heeft de NAVO uitgevoerd, waarvan 7.500 bombardementen. Dat cijfer past bij de 450 vluchten die onze Belgische F-16’s volbrachten, volgens minister van Defensie Pieter De Crem (op 22/8). Er was reeds bekend dat 'wij' voor 25 miljoen euro 'onderhoudsbombardementen' uitvoerden. We hebben daarbij 350 doelen geraakt.

dinsdag 23 augustus 2011 15:55
Spread the love

Patrick Martin van het Canadese Globalresearch.ca heeft uit westerse bronnen informatie samengebracht die de grote rol van de NAVO-bombardementen aangeeft in het vernietigen van de weerstand van de Libische regeringstroepen (The Guardian, The Independent, Associated Press, The New York Times).

NAVO-militairen zijn ook op de grond aanwezig om de rebellen te leiden of te omkaderen, en om de luchtmacht op te roepen wanneer Khaddafi’s troepen tegenstand bieden.

Volgens de Washington Post zijn rebellen gedurende maanden getraind door special forces van het emiraat Qatar, de zogenaamde Tripoli-brigade. Peter Verlinden (VRT) verwijst naar NYT over het inzetten van onbemande drones, het laatste technologische snufje.

Rebellen kregen wapens van Franse en Britse militairen. Vanuit Misrata organiseerde de NAVO een amfibie landingsoperatie vlakbij Tripoli met honderden soldaten.

Over de massale Britse tussenkomst, lees The Telegraph, Londen: http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/africaandindianocean/libya/8716758/Libya-secret-role-played-by-Britain-creating-path-to-the-fall-of-Tripoli.html 

Collateral damage

Nog volgens de NAVO zou meer dan een derde van de regeringsmilitairen uitgeschakeld zijn (‘degraded‘), wat kan overeenstemmen met tienduizend doden of gewonden.

Van vernietigde huizen en gebouwen door de NAVO-bombardementen waren er reeds eerder beelden, zoals die van de Nasser-universiteit in Tripoli: http://tv.globalresearch.ca/2011/06/libyan-university-tripoli-bombed-nato en http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=25966  

Naast woningen werd ook een ziekenhuis getroffen, en Libiërs spraken van 50 gedode kinderen: http://tv.globalresearch.ca/2011/08/nato-missiles-target-libyan-hospital-kill-50-children en  http://tv.globalresearch.ca/2011/07/obama-sarkozy-how-many-children-did-you-kill-night

Natuurlijk kunnen wij vanuit onze zetel die doden niet even gaan tellen. Belangrijk is dat info die een ander beeld geeft van het NAVO-optreden niet in onze massamedia komt.

De watervoorziening werd met opzet vernietigd: http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=25861
En dit zijn dan burgers die doelwit werden van de NAVO:
http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=26074

Wat nu?

Ook in onze pers wordt ongerustheid geventileerd dat de rebellen het onderling niet eens zijn, dat een burgeroorlog dreigt, en een splitsing van het land. Er is geen duidelijke leiding die door allen erkend wordt, en al zeker niet door de bevolking.

Meer dan een vijfde van de beroepsbevolking zou deel uitmaken van het bestuur van Khaddafi (de revolutionaire comités), en deze mensen worden als hoogst onbetrouwbaar beschouwd. Het persagentschap Reuters heeft weet van een ‘overbruggingsmacht’ uit Qatar, Verenigde Emiraten en Jordanië.

Ook zullen kleine groepen Amerikaanse experts komen een handje toesteken, volgens de NYT, en bevestigd door VS-minister van Defensie Leon Panetta.

Die formule is in Irak en Afghanistan al jaren van toepassing, met de ons bekende gevolgen. Nog in de VS zegt een expert dat een splitsing van Libië nodig is om een burgeroorlog te vermijden (Catherine Vuylsteke in De Morgen).

Volgens De Crem blijft de opdracht van de VN-Veiligheidsraad gelden: de burgerbevolking beschermen, en dus blijven we daar zo lang nodig is. Dat zei ook de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V) in een radiointerview op de VRT.

Hoe het ook verder loopt, de 36 miljard dollar aan tegoeden van Libië op Amerikaanse banken, die in beslag zijn genomen op bevel van president Obama, zijn in de pocket.

De oliebronnen zullen voortaan werken voor westerse bedrijven, en dat maakt natuurlijk een heel verschil.

De volgende landen op de lijst van het Pentagon zijn Syrië, Libanon, Iran; de eerste was Irak. Dat schrijft generaal Wesley Clark in zijn boek ‘Winning modern wars‘: http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=25312

Chavez, Venezuela, wordt in het lijstje niet vermeld, maar de VS is volop bezig daar (opnieuw) een opstand te organiseren, zie Eva Golinger: http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=25984

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!