'Swooni' is een heerlijke komedie die onder meer racisme niet uit de weg gaat (foto: website film 'Swooni')
Nieuws, Cultuur, Racisme, België, Recensie, Ivoorkust, Swooni, Kaat beels, Maaike neuville, Sara de roo, Vigny tchakouani, Geert van rampelberg, Viviane De Muynck, Natali Broods, Issaka Sawadogo, Mozaiekverhaal -

‘Swooni’: een heerlijke filmkomedie over ernstige thema’s

BRUSSEL - Donderdagavond 18 augustus ging de film 'Swooni' van Kaat Beels in wereldpremière in Brussel. Swooni is een komedie over mensen die zich op een keerpunt in hun leven bevinden en belangrijke keuzes moeten maken. Daarbij gaat deze film moeilijkere thema's, zoals diepgeworteld racisme, niet uit de weg.

maandag 22 augustus 2011 15:05
Spread the love

Huwelijksfeest

Swooni is de eerste langspeelfilm van regisseur Kaat Beels. In deze film vertelt Beels ons drie verschillende verhalen die allemaal samenkomen in een Brussels hotel. In de zinderende zomerhitte.

Joyeux, een jongen uit Ivoorkust, is op de vlucht voor de politie en zoekt zijn vader, Amadou, in hotel De Swaen. Violette, actrice Viviane De Muynk, wil haar laatste levensdagen samen met haar dochter doorbrengen. En Anna en Hendrik, gespeeld door Sara De Roo en Geert Van Rampelberg, hebben een hoog oplaaiende relatiecrisis.

Anna’s zus, gespeeld door Maaike Neuville, houdt haar huwelijksfeest op het dak van het hotel. Tijdens het feest komen alle verhalen samen. De levens van de hoofdpersonages nemen er grote wendingen. Om daarna weer hun eigen weg verder te gaan.

Racisme

Swooni zit vol herkenbare elementen. De femme fatale die overspel pleegt. Het kamermeisje dat graag een kind wil. De vader die in Brussel zijn geluk komt zoeken. De vrouw die gaat sterven als gevolg van een kankergezwel …

De film raakt gevoelige snaren, maar deelt serieuze klappen uit wanneer Joyeux, nieuw in België, te maken krijgt met diepgeworteld racisme. Zo wordt hij uiterst racistisch benaderd door de hotelmanager. De blikken van sommige hotelgasten spreken daarbij  boekdelen.

Soms duikt de regisseur diep in de psyche van de migrant die per container naar België komt. Joyeux herbeleeft regelmatig de traumatische ervaringen in de container en de scheiding van zijn vader. Bij het zien van de politie, duikt hij angstig de schachten van het hotel in.

Mozaïekverhaal

Hoewel Swooni over zware thema’s gaat, is het geen zware film. De film blijft altijd licht. Er wordt veelvuldig in overdreven en sommige scènes zijn erg ver gezocht. Dit maakt deze film tot een heerlijke komedie.

Swooni is een knap mozaïekverhaal vol verrassende wendingen. De acteerprestaties van De Muynk, De Roo en Van Rampelberg geven de film veel verschillende kleuren.

Het acteerwerk van Vigny Tchakouani, die Joyeux speelt, is echter de kers op de taart. Swooni is zijn eerste film. Hopelijk mogen we nog veel horen van deze nieuwe ster aan de horizon van het Belgisch filmlandschap.

Swooni loopt vanaf woensdag 24 augustus in de zalen. Swooni is een film van Kaat Beels en kwam tot stand in samenwerking met het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, het Waals Gewest en het Mediaprogramma van de Europese Gemeenschap.

take down
the paywall
steun ons nu!