Nieuws, Wereld, Milieu -

Duurzame houtkap in Amazonewoud maakt bossen armer

Als bedrijven bij de houtkap in de Amazonebossen alle regels voor duurzaam beheer en alle wettelijke bepalingen strikt in acht nemen, dan leidt dat tot verliezen in de productiewaarde van de bossen. Dat blijkt uit een studie van de Hogeschool voor Landbouw Luiz de Queiroz van de Universiteit van São Paulo.

maandag 22 augustus 2011 14:38
Spread the love

Bij zogeheten duurzame houtkap vervangt men gekapte bomen door nieuwe. De Braziliaanse wetgeving legt een cyclus van dertig jaar op voor deze duurzame houtkap.

Onderzoekers van de Universiteit van São Paulo stelden nu vast dat de commerciële boomsoorten die de gekapte bomen vervangen, in deze periode onvoldoende gegroeid zijn.
“We hebben een gebied van 200 hectare gebruikt en dat in drie secties verdeeld: houtkap met oog voor bosbeheer, agressieve houtkap en bosbehoud”, zegt hoofdonderzoeker Edson Vidal.

“We hebben bomen met commerciële waarde gekapt en zijn hun groei nagegaan. Aangezien het gekapte volume niet hersteld wordt in de periode die de wet bepaalt, zijn de beheerspraktijken alleen maar rendabel tijdens de eerste cyclus.”

Duurzame houtkap is een van de manieren waarmee men de achteruitgang van de Amazonebossen probeert te stoppen. De houtkapbedrijven proberen er op korte tijd zoveel mogelijk winst te boeken, zegt het Wereldnatuurfonds (WWF). De kapconcessies hebben vaak een korte looptijd, gekapte bomen worden niet vervangen.

In de Amazonebossen wordt bovendien veel illegaal gekapt: bedrijven kappen zonder vergunning, en als ze wel een vergunning hebben kappen ze beschermde bomen of overschrijden ze toegestane quota. Volgens het WWF is 80 procent van het hout dat in Colombia gekapt wordt, van illegale herkomst.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!