De dichters Lucienne Stassaert en Roger Nupie zijn te gast op het 2de Festival van Europese Dichtkunst.
Antwerpen, Lokaal, Antwerpen, ZuiderZinnen -

Festival van het Woord gaat vreemd

ZuiderZinnen is op zondag 18 september aan zijn 12de editie toe. De aftrap wordt gegeven door de West-Vlaamse dialectzanger Flip Kowlier en de Allerlaatste Showband komt afsluiten.

zondag 21 augustus 2011 13:21
Spread the love

Aidan Chambers

Na het optreden van Kowlier deint het festival uit over de verschillende podia. Remco Campert en Jan Mulder zullen er zijn, maar ook Kristien Hemmerechts, Herman Brusselmans, Saskia De Coster, Peter Verhelst, de Britse jeugdauteur Aidan Chambers, Jeroen Olyslaegers, Tom Naegels, Thomas Blondeau, Willem van Zadelhoff, Bart Van Loo, Michael de Cock, Rachida Lamrabet, Nabil Khazzaka, Axel Daeseleire, Jef Aerts met Momomatique, Rick de Leeuw met Jan Hautekiet en dichter-muzikant Frank Boeijen.

Grensverleggend

Dit jaar wil het festival de nadruk leggen op het grensverleggende van de literatuur: “We werkten in het verleden met thema’s als dialect, de stad en de moeder van het schrijverschap. Maar in deze tijden van regionalisme en nationalisme vonden we het belangrijk om ons in de eerste plaats opnieuw bewust te worden van de grensoverschrijdende invloed en kracht van literatuur,” zegt artistiek leider Jan Huybrechts, “en uiteraard ook: literatuur als middel bij uitstek om de beperkingen van opgelegde grenzen te bestrijden”.

Reizend hart

Anderzijds richt ZuiderZinnen met dit thema de aandacht op het reizende hart van zoveel auteurs. Het is immers niet toevallig dat schrijvers vaak nomaden zijn, onrustige geesten op zoek naar een plek om te schrijven en lief te hebben. Vreemdgaan ook zoals over de grens kijken, iets nieuws bedenken, een slippertje maken of vreemde dingen doen: “Zo willen we op de 12de editie dit begrip helemaal opentrekken”.

Grande Dames

Op de vooravond van ZuiderZinnen vindt het 2e Festival van Europese Dichtkunst plaats in de Antwerpse Permeke Bibliotheek. Daar worden eerst en vooral de drie grande dames van de Nederlandstalige poëzie in België: Lucienne Stassaert, Annie Reniers en Marleen De Crée in de schijnwerpers geplaatst. Daarnaast zijn er poëzieprojecten met Roger Nupie, Bart Stouten, Jean Demey, Peter Holvoet-Hanssen en tal van internationale namen.

Tot slot is er nog de San Francisco Special met onder meer Devorah Major, de stadsdichter van San Francisco en Susan Birkeland. Tijdens de optredens worden de teksten in vertaling geprojecteerd of tweetalig voorgelezen.

Praktisch:

ZuiderZinnen start om 12.30 uur aan het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen en eindigt om 20.00 uur. Tickets en inlichtingen aan de ticketbox. Een all-in ticket kost 6 euro. 60 plussers krijgen halve prijs en de jeugd tot 16 jaar mag helemaal gratis komen. Ook leerkrachten krijgen op vertoon van hun lerarenkaart een gratis toegangsticket.

Het internationaal poëtisch en muzikaal vertaalproject in de Permeke Bibliotheek gaat door op zaterdag 17 september en begint om 20 uur. Liefst reserveren via een mail naar 4th-plum@skynet.be

Antwerpen is die dag grotendeels autovrij. Alle locaties van het woordfestival zijn echter gemakkelijk toegankelijk met het openbaar vervoer.

Gedetailleerd programma: www.zuiderzinnen.org

 

 

 

 

 

take down
the paywall
steun ons nu!