Verslag, Nieuws, Afrika -

Steeds meer belastingparadijzen in Afrika

LONDEN — Verschillende Afrikaanse regeringen overwegen "offshore" financiële centra op te zetten, de handelsnaam voor belastinghavens. Op die manier willen ze de financiële sector moderniseren en bureaucratie verminderen.

donderdag 18 augustus 2011 14:36
Spread the love

Kenia kondigde eerder dit jaar aan te overwegen het Nairobi International Financial Centre op te richten. Dat project lijkt te moeten concurreren met Johannesburg in Zuid-Afrika, het financiële centrum van het continent, en Mauritius dat al bekend staat als belastingparadijs.

Ghana besloot onlangs echter de vergunning voor offshore banking, die kort daarvoor was verstrekt aan Barclay’s Bank, in te trekken. Volgens de bank gebeurde dat wegens juridische problemen, maar de Centrale Bank lijkt eerder gereageerd te hebben op zorgen over het witwassen van geld.

Transparantie

Alvin Mosioma, coördinator van het Tax Justice Network Africa, een organisatie die pleit voor een eerlijk belastingregime ter bevordering van economische en sociale ontwikkeling, wil “pan-Afrikaanse actie” tegen offshore banking. “De Afrikaanse Unie heeft een speciaal panel opgericht tegen illegale geldstromen. En het African Tax Administrators Forum in 2008 was een goede start, maar Afrikanen zwijgen al te lang over te problemen rond financiële transparantie”, zegt hij.

“Met de huidige problemen met terrorisme en politieke instabiliteit op het continent, zitten we niet te wachten op financiële instabiliteit en het verbergen van corruptie in plaatselijke belastinghavens”, zegt Mosioma. Hij zegt een trend te signaleren: steeds meer landen in Afrika richten offshore centra op.

De verwoestende impact van belastinghavens op de economie van ontwikkelingslanden wordt steeds beter gedocumenteerd. Uit recent onderzoek blijkt dat belastingparadijzen op de Britse Eilanden, zoals de Maagdeneilanden, en in het Caraïbisch gebied jaarlijks miljarden dollars uit ontwikkelingslanden aantrekken.

Liberia

Sommige Afrikaanse landen kennen al lange tijd bankgeheim en juridische geheimhouding op hun grondgebied. Liberia staat internationaal om bekend om zijn scheepsregister, dat goedkope en vertrouwelijke registratie garandeert, los van de zeewaardigheid of het eigendom van een schip.

Djibouti en de Seychellen werden in het verleden ook gekwalificeerd als belastingparadijs.  Botswana zette in 2003 een Internationaal Financieel Servicecentrum op en kreeg daarmee in een artikel in de Harvard International Review het etiket “het Zwitserland van Afrika” opgeplakt.

– – – – – – – –
Auteur: Hilaire Avril

take down
the paywall
steun ons nu!