Sinaï kampt met toenemend geweld
Verslag, Nieuws, Wereld, Afrika, Egypte -

Sinaï kampt met toenemend geweld

CAIRO — Het Sinaï-schiereiland zit sinds de revolutie in Egypte grotendeels zonder politie. Daardoor is de veiligheidsituatie, die al precair was voor de val van de Egyptische president Hosni Moebarak in februari, nog verder verslechterd.

donderdag 18 augustus 2011 12:21
Spread the love

“De Sinaï heeft te maken met een ernstig veiligheidsvacuüm”, zegt Hatem al-Bulk, een Egyptische journalist uit de noordoostelijke Sinaï-stad Al-Arish. “De Sinaï is deels gedemilitariseerd volgens de Camp David-akkoorden, maar zit ook grotendeels zonder politie sinds de revolutie.”

Op 12 en 13 augustus stuurde de Egyptische militaire raad, die het land bestuurt sinds de val van Moebarak, tweeduizend politiemensen en soldaten naar de noordoostelijke Sinaï om “sabotage tegen te gaan en de plaatselijke bevolking te beschermen.” Het besluit kwam er na twee gewelddadige acties in het gebied.

Op 29 juli vielen meer dan honderd gemaskerde en gewapende mannen een politiebureau aan in Al-Arish (ongeveer 270 kilometer ten noordoosten van Cairo). Bij die aanval kwamen 6 mensen om, inclusief een politieman en een militair, en er vielen 21 gewonden. De volgende ochtend werd 15 kilometer verderop, voor zonsopgang, een aanslag gepleegd op de pijpleiding die Egyptisch aardgas transporteert naar Israël en Jordanië. Het was de vijfde aanslag op de pijpleiding sinds februari.

Camp David-akkoorden

In de Camp David-akkoorden die in 1979 werden gesloten tussen Egypte en Israël zijn sterke restricties opgenomen over de stationering van Egyptische militairen op het schiereiland. Daardoor is de oostelijke grens van de Sinaï, inclusief de grens met Israël en de Gazastrook, in feite een gedemilitariseerde zone.

Wellicht was het met Camp David in gedachten, dat de gouverneur van de noordelijke Sinaï, Abdel-Wahab Mabrouk, snel benadrukte dat de stationering van militairen “alleen voor defensieve doeleinden” bedoeld is. Afgelopen zondag (14 augustus), meldde de Israëlische krant Haaretz dat Israël “de operatie heeft goedgekeurd.”

In de Sinaï wordt sinds 28 januari – toen de revolutie op een hoogtepunt was – de wet nog nauwelijks gehandhaafd. Moebarak riep tijdens de revolutie de politie uit het hele land terug. Op de meeste plaatsen werd hun plek ingenomen door het leger, maar vanwege het vredesverdrag met Israël was dat in de Sinaï niet mogelijk.

Marginalisering

Drie dagen na de terugtrekking van de politie stemde Israël in met de stationering van achthonderd Egyptische soldaten op het schiereiland – de grootste militaire aanwezigheid in de Sinaï sinds 1979. Egyptische verzoeken om extra militairen te sturen, werden door Israël echter afgewezen.

“Toen de politie weg was, erkende zelfs Israël het gevaar vlak over de grens”, zegt Tarek Fahmi, directeur van de Israëldesk van het National Centre for Middle East Studies in Cairo. “Maar zoals de recente aanslagen laten zien, zijn achthonderd militairen onvoldoende om de veiligheid te garanderen in het gebied.” Zes maanden na de revolutie is de politie nog steeds niet teruggekeerd in het gebied. 

De nomadische bedoeïenen, die het grootste deel van de bevolking van de Sinaï uitmaken en al lang klagen over marginalisering, leven op gespannen voet met de centrale regering.

“Het regime van Moebarak is er totaal niet in geslaagd de Sinaï te ontwikkelen, niet op industrieel gebied en ook niet op landbouwgebied”, zegt Fahmi. “De bedoeïenen voelen zich achtergesteld. De nieuwe Egyptische regering heeft tot nu toe niet voldoende gedaan om die gevoelens weg te nemen.”

Arrestaties

De zaak werd nog erger door de willekeurige arrestatie van duizenden bedoeïenen na een serie – nog steeds onopgeloste – aanslagen in bekende badplaatsen in de Sinaï tussen 2004 en 2006. Honderden bedoeïenen zitten momenteel nog in de gevangenis en honderden anderen werden bij verstek veroordeeld.

“De huidige regering, die benoemd is door de regerende de militaire raad, heeft herhaaldelijk beloofd de bedoeïenen die zonder aanklacht vastgehouden worden vrij te laten en de veroordelingen bij verstek in te trekken”, zegt Fahmi. “Tot nu toe is er echter niets gebeurd. Dat wakkert de negatieve gevoelens onder de bedoeïenen alleen maar aan.”

Terwijl de media de recente aanslagen in de Sinaï al snel toeschreven aan militante islamistische groepen, inclusief de nieuwe groep ‘Al Qaeda op het Sinaï-schiereiland’, beweert al-Bulk iets anders. Hij zegt getuige te zijn geweest van de aanval op het politiebureau. “De aanvallers waren vooral ontevreden bedoeïenen, criminelen en smokkelaars, en misschien een handvol religieuze extremisten die niet willen dat de politie terugkeert in de Sinaï”, zegt hij. Verschillende daders zijn volgens hem met naam en toenaam bekend bij de plaatselijke bevolking van Al-Arish.

“Zij hebben geen relatie met militante islamistische groepen zoals Al Qaeda. Dergelijke groepen hebben nooit veel aanhang gehad in de Sinaï”, zegt al-Bulk. “Het voormalige regime beweerde dat dit soort groepen actief waren op het schiereiland om veiligheidsacties te rechtvaardigen en de noodtoestand in stand te houden.”

Sheikh Hasan al-Khilfat, hoofd van de Al-Sewarkastam in de noordelijke Sinaï, zegt dat de media de aanwezigheid van militante islamistische groepen in het gebied “sterk overdrijven.”

“Sommige van deze groepen zijn misschien op beperkte schaal aanwezig in de Sinaï, maar ze zijn veel kleiner dan de media beweren”, zei hij deze week in de onafhankelijke krant Al-Shorouk. “De extremistische ideeën die dergelijke groepen aanhangen, gaan volledig in tegen de tribale gewoonten en sociale normen van de Sinaï”, zei al-Khilfat.

Al-Bulk schat het totale aantal “islamitische militanten” in de Sinaï op “hooguit een paar honderd op het hele schiereiland.”

– – – – – – – –
Auteur: Adam Morrow en Khaled Moussa al-Omrani

take down
the paywall
steun ons nu!