Reggae-artieste Etana als enige vrouw op Reggae Geel
Cultuur, Lokaal, Stampmedia, Festival, Reggae Geel, Etana -

Reggae-artieste Etana als enige vrouw op Reggae Geel

Op zaterdag 6 april vierde Jamaica 49 jaar onafhankelijkheid. Ook in Geel kon dit gevierd worden op de 33ste editie van Reggae Geel, op 5 en 6 augustus. Tussen meer dan twintig namen op de affiche prijkte maar een vrouwennaam: Etana.

donderdag 18 augustus 2011 12:01
Spread the love

Sommigen zullen Etana misschien kennen van de single ‘Blessings’, een duet met Vlaanderens publiekslieveling Alborosie. Haar carrière begon ze als achtergrondzangeres bij reggae-artiest Richie Spice, maar al snel bleek ze ook op haar eigen benen te kunnen staan. De single ‘Wrong Address’ uit 2006, die meteen een nummer 1-hit werd in Jamaica, mag daarvoor als bewijs dienen.

Heb je genoten van het optreden, ondanks de flinke regenbui?

Etana: “Het was geweldig. Het publiek danste, zong en, het voornaamste, ging niet weg.”

Hoe komt het dat er maar één vrouw op dit festival staat? Is het zo’n mannenwereld, die reggaewereld?

Etana: “Voor vrouwen is het niet gemakkelijk om het te maken. Je moet ervoor vechten. Veel mannen houden de poorten het liefst gesloten. Ze willen niet betalen als een vrouw optreedt.”

Is dat niet raar in een wereldje waarin de rastafaribeweging een grote rol speelt? Gelijkheid is daarin toch een codewoord?

Etana: “Ik integreer zelf ook rastafari in mijn liedteksten. Maar het probleem is dat binnen die beweging vrouwen nog steeds op de tweede plaats staan, terwijl ze zo nodig zijn. Voor het wassen, het koken en de kinderen, of om voor een tweede loon te zorgen, zijn ze goed. Ik merk wel dat het erger is op de eilanden (de Caraïben, nvdr.). Hier in Europa worden vrouwen gelijk behandeld.”

Welke tips zou je jonge vrouwen willen geven om het toch te maken in een mannenwereld?

Etana: “Leer hoe de business werkt en maak je studies af. Je leerstof zal je misschien niet altijd direct helpen in je carrière, maar tijdens je studies zul je dingen leren die je anders misschien nooit leert. Je moet ook weten wat je wil. Seks en drugs staan je creativiteit vooral in de weg.”

Hou je ook van andere muziek dan van reggae?

Etana: “Ik hou gewoon van goede muziek: Van Maroon 5, U2 en Pink, maar ook van Tammy Wynette en Dolly Parton.”

Sommige mensen vinden dat reggaehits op elkaar lijken.

Etana: “Dat vond ik ook toen ik in Amerika naar dansfeesten ging. De hele avond leek soms wel één lang nummer. Maar ik heb geleerd dat je reggae goed kan combineren met andere genres. Daar moet je dan een tekst op zetten die iedereen kan aanspreken, ook al zijn we in het leven allemaal verschillend. Zelf ben ik nu een ska-album aan het maken. Normaal heb je daarin maar één zin door het hele nummer. Op mijn album komen frisse, funky nummers, maar dan met interessante teksten. Een nummer dat ik net opgenomen heb, gaat erover dat je even geen zin hebt om naar je vriendje te gaan. En zo wil ik ze maken, leuke nummers mét betekenis.”

© 2011 – StampMedia – Hans Kemme

take down
the paywall
steun ons nu!