Verslag, Nieuws, Wereld, Milieu -

Milieuverenigingen uit ivoorconferentie gekegeld

BRUSSEL — Milieuverenigingen moesten gisteren tot hun verbazing vertrekken uit de vergaderruimte van de Cites-conferentie over bedreigde diersoorten in Genève. Een paar uur later mochten ze weer naar binnen. De verenigingen vrezen voor een precedent.

donderdag 18 augustus 2011 16:19
Spread the love

Vertegenwoordigers van onder meer het Wereldnatuurfonds (WWF) en het Internationaal Fonds voor Dierenwelzijn (IFAW) werden voor het eerst in tien jaar geweerd uit de vergadering van het Permanent Comité van Cites, de Conventie over Internationale Handel in Bedreigde Diersoorten,  hoewel ze waren uitgenodigd.

De uitsluiting kwam op verzoek van Koeweit, naar verluidt omdat tijdens de vergadering “gevoelige documenten” behandeld zouden worden. Landen als Botswana, Colombia, Iran en Noorwegen schaarden zich volgens de milieuverenigingen achter de uitsluiting, terwijl onder meer Kenia en Groot-Brittannië vergeefs protesteerden.

Geloofwaardigheid

“Dit is een grote stap achteruit voor Cites”, zegt Colman O’Criodain van het Wereldnatuurfonds. “Niet-gouvernementele organisaties hebben het recht om aanwezig te zijn bij deze gesprekken, al is het maar omdat sommige onder hen, waaronder het WWF, het werk van Cites rond olifanten financieel steunen.”

Op een moment waarop transparantie en samenwerking broodnodig zijn om de stijgende handel in ivoor aan banden te leggen, is het afgrendelen van de gesprekken een aanslag op de geloofwaardigheid van Cites, zegt WWF. “Deze vergadering was een kans om samen te werken en maatregelen overeen te komen om de stroperij tegen te gaan, de wetgeving te verbeteren en de illegale handel in ivoor aan banden te leggen. Maar die gelegenheid is nu verloren gegaan,” stelde de organisatie meteen na de uitsluiting.

Opnieuw toegelaten

Dezelfde dag nog volgde opnieuw een stemming, die dit keer in het voordeel van de milieuverenigingen uitpakte. “Het gezond verstand heeft gezegevierd”, zegt Will Travers, van het Species Survival Network, een koepelorganisatie van meer dan tachtig milieuverenigingen.

De verenigingen zijn nog niet helemaal gerustgesteld. Ze vrezen dat de uitsluiting een precedentwerking kan krijgen en dat ze bij andere gesprekken deze week, over bijvoorbeeld de neushoorn of tijger, opnieuw buitenspel gezet kunnen worden.

“Deze dieren worden blootgesteld aan heel wat bedreigingen, maar ik kan geen grotere bedreiging bedenken dan een geheime vergadering van landen waar de vraag naar ivoor een enorme motor voor de handel is”, zegt Peter Pueschel van het IFAW.

– – – – – – – –
Auteur: Joren Gettemans

take down
the paywall
steun ons nu!