Stampmedia, Suriname, Stagiair, Visum -

Stagiairs in Suriname bemachtigen visum op creatieve manier

Suriname is een populaire stageplaats voor Europeanen. Veel studenten kampen echter met visumproblemen. Ze hebben een visum voor drie maanden, maar moeten voor hun stage langer blijven. Om een uitwijzing te vermijden, zoeken stagiairs creatieve manieren om een nieuw visum te verkrijgen.

woensdag 17 augustus 2011 11:09
Spread the love

De meeste Europese stagiairs bezoeken Suriname met een visum voor drie maanden en moeten daarna in principe terugkeren naar hun land. Maar vaak zitten ze vast aan een stagecontract van vijf maanden of langer.

Douaneprobleem in Saint-Laurent

In plaats van een duur vliegticket naar huis en weer terug, kiezen veel jonge mensen voor een tripje naar een van de buurlanden van Suriname. Ze nemen de ferry naar het Frans-Guyaanse Saint-Laurent om er even te shoppen. ’s Avonds hopen ze terug te keren met een stempel voor een nieuw verblijf van drie maanden in Suriname. Maar vaak komen ze met lege handen thuis. Omdat Frans-Guyana tot Europa behoort, werpen douanebeambten de laatste jaren een dam op tegen het zogenaamde ‘hop-the-border’-systeem. Frans-Guyana kende een massale toestroom van Nederlandse stagiairs en sinds 2010 nam de controle sterk toe.

Elise Martens ondervond aan den lijve hoe streng de douane is. “Omdat ik te laat was met de aanvraag voor een langere verblijfsvergunning, reisde ik naar Suriname met een tijdelijk toeristenvisum”, vertelt Martens die nog tot eind augustus in het land verblijft. “Ik wilde geen risico nemen en ging enkele weekjes voor de uiterste datum mijn stempel halen, maar dat viel tegen. In Saint-Laurent moest ik een heel verhaal verzinnen om Frans-Guyana dezelfde dag weer te kunnen verlaten.” Martens kreeg de stempel, maar werd op de boot gezet met een waarschuwing.

Retourtje Guyana

Om problemen in Saint-Laurent te omzeilen, kiezen veel stagiairs voor een oversteek naar Guyana. In die onafhankelijke staat krijgen Europeanen minder lastige vragen voorgeschoteld. De hele procedure neemt amper enkele uurtjes in beslag.

“De rit van Paramaribo naar Nickerie en terug duurde langer dan het afstempelen”, zegt de Belgische stagiaire June Schoute. “Ik heb me uitgebreid geïnformeerd en kende de verhalen over Frans-Guyana. Daarom koos ik voor Guyana.” Schoute liet zich er uitstempelen en een uur later stond ze weer aan wal in Suriname. “Niemand deed moeilijk, ik kon gewoon met de volgende ferry terugvaren. De douane hier verlengde mijn visum tot het einde van mijn stageperiode.”

Ook de Antillen zijn een populaire bestemming. Veel Nederlanders steken even over naar Aruba of Curaçao en combineren zo hun visumaanvraag met een leuke vakantie.

© 2011 – StampMedia – Tekst: Sandra Foriers, Foto: June Schoute

take down
the paywall
steun ons nu!