Nieuws, Cultuur, België, Lokaal, Brussel -

PleinOPENair zkt. Brusselse ruimte

Dit weekend ging PleinOPENair van start, een rondzwervend (film)festival verspreid over groot Brussel en georganiseerd door Cinema Nova. Gedurende drie weken kunnen bezoekers genieten van een gratis aanbod van muziek, film, documentaire, debat en begeleide wandelingen: ontspanning in combinatie met een maatschappijkritische blik op de Brusselse verstedelijking.

woensdag 17 augustus 2011 16:47
Spread the love

Cinema Nova

Cinema Nova is opgericht door een groepje filmliefhebbers die in hartje Brussel een oude vergeten filmzaal tot leven brachten. Sinds het ontstaan in 1997 is Nova vandaag uitgegroeid tot een begrip in Brussel. En daarmee gepaard gaande is ook PleinOPENair een gevestigde waarde geworden.

De bedoeling van Nova is om films op het scherm te tonen die geen verdeling vinden in België. “Wij vertonen films die nergens anders zijn te zien”, vertelt Marie-Eve Coosemans van Cinema Nova. “Maar omdat zo’n filmzaal nogal gesloten is, zochten we een manier om naar buiten te komen en dit resulteerde in PleinOpenAir.”

“Drie weekends op rij kunnen mensen op vrijdag en zaterdag in open lucht van filmvoorstellingen genieten. Voor de aanvang van de film is er altijd een concert. We zijn afhankelijk van het weer en van de zonsondergang, dus alles is zeer flexibel bij ons.” Bij slecht weer gaat de film gewoon door onder de paraplu. Indien de regen te storend werkt, worden de films een andere keer in de cinemazaal vertoond.

Debat op woensdag 

“Naast de films brengen wij ook wandelingen en rondleidingen in de buurt waar de films vertoond worden. Op woensdag verhuizen we naar buurtzaal Cosmos in Kuregem waar specifiekere (film)documentaires vertoond worden. Omdat daar een debat aan gekoppeld wordt, opteerden we hier voor een zaal.”

Brussel in de hoofdrol

“Met PleinOPENair gaan we verder dan louter ontspanning, we proberen ook een kritische blik op de verstedelijking van Brussel te brengen. Wij willen mensen informeren en bewustmaken van de omgeving waarin ze wonen en werken via een vorm van cultuur. Wij kijken naar de stad die verandert onder leiding van politici, grondbezitters, architecten en bouwpromotoren en kiezen vervolgens locaties uit om de films te vertonen die symbolisch zijn voor die veranderingen. Onze films staan altijd in relatie tot ofwel de locatie ofwel de problematiek die we deze editie aankaarten.”

“De films die vertoond worden, hebben een zeker kwaliteitsniveau. Ze worden (bijna) nooit vertoond of zijn erg moeilijk te vinden. Dit is het grote verschil met andere openluchtfilmfestivals. We kiezen voor films met een knipoog naar maatschappijkritiek maar desondanks moeten ze wel toegankelijk blijven voor een zo breed mogelijk publiek.”

Gratis

“Om zoveel mogelijk mensen te bereiken, houden we het festival gratis. Dit kunnen we omdat onze werking voor ongeveer 95 procent uit vrijwilligers bestaat. Daarnaast willen we ook gratis blijven uit principe. We kunnen niet zomaar een publieke ruimte innemen en dit voor enkele dagen privatiseren door er een toegangsprijs te vragen zoals zovele muziekfestivals dat doen.“

Thema: kanaal

Dit jaar staat het Brusselse kanaal centraal. “We zien in vele grote steden zoals Brussel, maar ook in Berlijn of Londen, dat de kanaalzone steeds vaker gekenmerkt wordt door gentrificatie: de lagere inkomens worden verjaagd door de hoge inkomens. Dit fenomeen is een soort van nefaste consequenstie van stadsherwaardering. We zetten ons natuurlijk niet af tegen stedelijke herwaardering maar wel tegen de manier waarop het gebeurt en het feit dat vaak de lagere inkomensgroepen daar de dupe van zijn.”

“Geheel in het thema organiseren we een boottocht op het kanaal. We varen rond om te zien welke nieuwe projecten zich rond het kanaal situeren. Vaak wordt gekozen voor dure nieuwbouwprojecten en kantoorruimtes. Deze projecten verrijzen her en der zonder dat het grote publiek daarvan op de hoogte is. Er gaan geruchten de ronde dat er plannen zijn voor een luxejachthaven in Brussel. Helaas is deze boottocht al helemaal volzet.”

“Met PleinOPENair bereiken we niet meteen verandering, maar we brengen het thema van stadsontwikkeling wel naar voren. Want door ons evenement, en door de belangstelling van de pers daarvoor, trekken we de aandacht van de publieke opinie.”

Komende hoogtepunten

“Vrijdag 19 augustus staat er een klassieker op het programma die je moet gezien hebben. Hoewel we er prat op gaan onbekende films te brengen, vonden we het toch erg passend om vrijdag de ‘Do the right thing’ van Spike Lee te brengen”, aldus Coosemans. “Het laatste weekend kijk ik uit naar de muziekset van S.W.A.N.! van David Bovée.”

take down
the paywall
steun ons nu!