Cultuur, De week in muziek, London rellen -

LuisterPost: De Week In muziek 17.08

Een week die alvast het najaar in de zeilen neemt. Met reacties op de rellen in Londen, David Bowie op pensioen, Black Box Revelation in zee met Jack Daniels, Doris Day terug, waarom Nick Oliveri er in Lokeren niet bij was, de nieuwe Coldplay, het enige concert dit najaar van Admiral Freebee, nog meer concert- en cd-nieuws en een stel excellente downloads. Meer moet het half augustus niet zijn.

woensdag 17 augustus 2011 07:51
Spread the love

Telex

Dat de rellen in Londen hun echo’s hebben in de muziekbusiness, dat wist u al, maar ze zorgden ook voor een stroom van al dan niet verstandig geformuleerde tweets van muzikanten. Het Britse muziekweekblad NME had The Clash deze week op de cover en dat was meteen de aanleiding om eens te gaan kijken hoe politiek de huidige bekende muzikanten nog zijn. Het valt knap tegen (en ook dat kon u hier al lezen), maar hier vindt u een knappe analyse van de huidige antipolitieke geest bij heel wat bands.

Jonge groepjes lijken het alvast meer voor product placement te hebben: Black Box Revelation promoot haar komende plaat door een samenwerking met Jack Daniels. Ze zullen vanaf 21 augustus op de six packs Jack Daniels Cola prijken…

We weten nu ook de echte reden waarom bassist Nick Oliveri vorige week niet bij het concert van zijn band Kyuss Lives in Lokeren kon zijn. De man sloeg door toen zijn vriendin hem vorige maand wilde verlaten. Hij werd opgepakt voor geweldpleging en er bleken naast wapens ook nog verboden substanties in zijn stulpje rond te slingeren. Achteraf mocht hij dan ook het land niet meer uit en moest Kyuss Lives opzoek naar een andere bassist. Oliveri (ook bekend van Queens Of The Stone Age) kijkt nu aan tegen een maximum gevangenisstraf van 15 jaar.
Iets leuker nieuws (nou ja): de inmiddels 87-jarige Doris Day brengt op 5 september een nieuwe plaat uit. Het betreft hier opnamen die ze nog maakte met haar zoon Terry Melcher (bekend producer van onder meer The Byrds) die in 2004 overleed. Zelf zegt ze niet echt meer naar hedendaagse muziek te luisteren, behalve Michael Buble. Doris Day had haar eerste hit in 1945… Nog niet op pensioen dus, terwijl net dat gezegd wordt van David Bowie door één van zijn biografen. Een andere David, meer bepaald de excentrieke filmmaker David Lynch, brengt dan weer zijn eerste plaat (in november) uit met daarop 14 nieuwe songs.

In een geheel ander universum is er het nieuws van de nieuwe Coldplay die Mylo Xyloto heet, twee latijnse woorden die niet echt verband hebben met elkaar op het eerste zicht. De cd verschijnt op 24 oktober en er is aan meegewerkt door de bekende producer Brian Eno die onder meer instaat voor de ‘enoxification’. Juist, ja.
Engelse folk van de hoogste plank is er in september dan weer op komst van June Tabor samen met de Oysterband. De plaat heet Ragged Kingdom en is het vervolg van hun eerste samenwerking van 19 jaar geleden.

Concertnieuws

Het najaar loopt langzaam vol, niet alleen met buitenlandse acts,, maar ook met Belgen. Zo is Admiral Freebee van plan om op  26 oktober een éénmalig  ‘best of’-concert te geven in de AB.

Het concert van Elbow in Vorst-Nationaal is bijna uitverkocht, maar ze doen er nog eentje bij op zondag 6 november in de Lotto Arena in Antwerpen. Het voorprogramma is trouwens Howling Bells.

Verderop in november speelt ook James Blake en dat op maandag 21 november in de AB. De voorverkoop start op 17 augustus om 11 uur. In Brussel. Ook Shantel & Bucovina Club Orkestar staan er op 12 december.

En nu we toch in Brussel zijn, de Botanique kondigt alweer een rist nieuwe namen voor het najaar aan, waaronder Boom Bip, Miami Horror, SebastiAn, Saul Williams, een speciale akoestische show van Why?, Pete & The Pirates, The Joy Formidable, Death In Vegas, Mads Langer en Cant. Meer info hier.

In Gent zien ze dan weer de komst van jaren ’80-favorieten Throwing Muses tegemoet. Kristin Hersh én (waarschijnlijk ook) Tanya Donnely gaan tegenwoordig weer met mondjesmaat de hort op. De legendes spelen in de Handelsbeurs op 27 oktober.

In Brugge gaat ook de Cactus Club er weer voor met onder meer optredens van Ozark Henry, A Brand, School Is Cool… De kalender vindt u hier.
 

Downloading the night away

De Daytrotter-website mat exclusieve studiosessies hebben we hier al meermaals voorgesteld, maar vandaag was er weer een reden om eens te passeren, want Zola Jesus geeft er een sessie van twee songs vrij waaronder één die op haar volgende plaat Conatus zal staan, die cd verschijnt op 4 oktober.
En nu we toch op de Daytrotter rondkijken, zien we daar ook een sessie uit 2010 door de Amerikaanse band Dawes van wie in België op 22 augustus de excellente cd Nothing Is Wrong verschijnt, plaat waarop ze ruggensteun krijgen van Benmont Tench (toetsenist van Tom Petty’s Heartbreakers en Dylan) en gastvocalen van Jackson Browne. Nog meer akoestisch: de mooie single van het Britse trio Peggy Sue. Afkomstig van hun in oktober te verschijnen titelloze plaat, geproduceerd door John Parish, bekend van zijn alliantie met PJ Harvey.

Uit deze week en de moeite:
 

Loden is het alias van Johan Koks die in Brussel woont en op het Amerikaanse Circle Into Square-label een cassette/digitale release uitheeft met daarop een stel korte elektronische hiphoptracks, grotendeels instrumentaal. De man produceerde onlangs rappers als Busdriver en Open Mike Eagle. Burning Man Stage Hand is zijn derde plaat, maar zal mensen die houden van alt. hip hop zeer aangenaam verrassen. Even avant hiphop is Instrumentals van Clams Casino. Het grootste deel van deze release was reeds gratis te downloaden als een ‘instrumental mixtape’ en met een paar tracks erbij zijn deze subtiele vignetten (vaak de basistracks van producties voor rappers als Lil B) nu uitgebracht in een éénmalige en gelimiteerde – blauw doorschijnende – dubbelvinyloplage.
De vroegere band van Kurt Vile heet The War on Drugs en met Slave Ambient (zonder Vile) doet die alvast een gooi naar de eindlijstjes. Je kan deze band ook zien op 17 september in de ABclub. Zeker checken voor wie houdt van eigenzinnige rockmuziek met drone-invloeden.
Verder brengt de bekende acteur Jeff Bridges een titelloze plaat uit met de hulp van T-Bone Burnett., Beluister ze hier. Ander snoepgoed is er van Maria Taylor (ex-Azure Ray) die met Overlook haar vijfde soloplaat uitheeft en ook Wooden Shjips is er weer, deze keer met West. Verderop in de week is er ook het debuut van Wolf Gang dat Suego Fall heet en gemaakt werd met als producer Dave Fridmann, bekend van zijn werk met Flaming Lips, Mercury Rev en MGMT.

take down
the paywall
steun ons nu!