Nieuws, Cultuur, Lokaal, Cultuur, Muziek, Ieperfest, Dillinger Escape Plan -

The Dillinger Escape Plan sluit Ieperfest af met streepje wereldklasse

Een succesvolle editie van Ieper Hardcore Fest zit er alweer op. Afsluiter van dienst was dit jaar The Dillinger Escape Plan (tDEP), een band die hardcore volledig herinterpreteerde en tot de coryfeeën van de alternatieve scène behoort. Ze stelden niet teleur.

dinsdag 16 augustus 2011 10:10
Spread the love

Klinkende namen

Dat Ieperfest niet langer enkel rond hardcore draait, is niet nieuw. Op de slotdag alleen waren acts als EF (Sweedse postrock) en Drums Are For Parades (Belgische sludge-blues of iets in die richting) klinkende namen op het tweede podium. De Ieperfestgangers weten dit soort stijlbreuken zeker te appreciëren, waardoor een mathcore band als afsluiter geen probleem mocht zijn.

Hardcore met chaos en melodie van tDEP

Maar toch. Toen tDEP het podium betrad en de eerste noten werden gespeeld, kon op menig gezicht wat onbegrip afgelezen worden. Zeker, de on stage antics van tDEP zijn hardcore, evenals de interactie met het publiek. Ook de geschreeuwde zanglijnen sluiten aan bij wat men op Ieperfest meestal gewoon is.

Wanneer echter dissonante solo’s, absurde akkoordenschema’s en onmogelijke maten worden toegevoegd aan die vertrouwde elementen, slaat een golf van onvoorspelbaarheid toe. Mede door het stunt- en vliegwerk op het podium lijkt de show af en toe in ongestuurde chaos te zullen belanden. Tot de ongeëvenaarde zin voor melodie van The Dillinger Escape Plan het overneemt.

Puciano draagt de show

Deze beschrijving vat goed samen hoe het eerste nummer van de set ‘Farewell, Mona Lisa’, vanuit het publiek klonk. Deze song is een meesterwerk en laat in vijf minuten horen tot wat The Dillinger Escape Plan toe in staat is. Naast een band die tjokvol talent zit, is er ook het fenomeen Greg Puciato. De frontman laat Trent Reznor en Maynard James Keenan verbleken.

En het was ook hij die de show leidde gedurende 45 minuten. Klassiekers als ‘Panasonic Youth’ en ‘Milk Lizard’ vielen in de eerste helft van de set, waardoor tDEP naar het einde toe hun meest ontoegankelijke nummers kon brengen. Zo is ‘43% Burnt’ een mathcore knaller met zware industrial invloeden waarin geen enkel spoor van melodie of symmetrie te bespeuren valt. 

Overtuigd ondanks gebrekkige omstandigheden

Met een lichtshow die geleend leek te zijn van de lokale parochiezaal en een geluid dat leed aan bloedarmoede waren de omstandigheden van het optreden verre van ideaal. Toch wisten de voorste rijen perfect wat de bedoeling was, en Puciato werd dan ook continu bedolven onder crowdsurfers, stagedivers en meezingende fans.

De rest van het publiek stond er met enige verbazing naar te kijken, wat niet wegnam dat veel tDEP-leken achteraf overtuigd waren en naar het podium renden om de band te bedanken.

Geslaagde gok

Ieperfest vormde de laatste halte van de succesvolle Option Paralysis wereldtournee, die tDEP eerder al in de Vk* terecht deed komen. De band heeft meer fans bij een ATP-publiek dan op een festival als Ieperfest, maar niettemin was de gok van de organisatie meer dan geslaagd. Gezien de omstandigheden kon dit optreden haast niet beter, en een massa Ieperfestbezoekers kijkt alvast reikhalzend uit naar de volgende passage van Puciato en co in ons land. 

Als het even kan ook in de vorm van een zaaloptreden, waar het er naar verluidt nog veel heftiger aan toe gaat.

take down
the paywall
steun ons nu!