Warren E. Buffett
Nieuws, Politiek, Verenigde Staten, Belastingen, Miljonairstaks, Warren Buffett, Rechtvaardige belastingen -

“Stop met het verwennen van de superrijken”

In een opiniebijdrage voor The New York Times pleit miljardair Warren Buffett ervoor dat het Congres van de Verenigde Staten ermee ophoudt "de superrijken te verwennen." Hij pleit dan ook voor een miljonairstaks en veegt de argumentatie dat dit slecht zou zijn voor het investeringsklimaat of jobcreatie, van tafel.

dinsdag 16 augustus 2011 11:35
Spread the love

Warren Buffett pleit ervoor dat de belastingtarieven op belastbare inkomens, groter dan één miljoen dollar, onmiddellijk verhoogd worden. Voor inkomens hoger dan tien miljoen dollar, stelt hij nog een bijkomende verhoging voor.

“Onze leiders hebben om een gedeeld offer gevraagd,” schrijft hij in zijn opiniestuk. “Maar toen ze het vroegen, hebben ze me gespaard. Terwijl de armen en de middenklasse voor ons vechten in Afghanistan en de meeste Amerikanen worstelen om de eindjes aan elkaar te knopen, blijven wij, megarijken, genieten van buitengewone belastingtarieven.”

Loontrekkenden betalen meer dan dubbel

Buffett hekelt in zijn stuk dat beleggers en investeerders die miljarden verdienen op hun inkomen maar om en bij de vijftien procent belastingen hoeven te betalen. Hij maakt de vergelijking met zijn eigen situatie. Vorig jaar betaalde hij 6.938.744 dollar aan belastingen.

“Dit klinkt als veel geld,” schrijft hij, “maar wat ik betaalde was maar 17,4% van mijn belastbaar inkomen; dat is een kleiner percentage dan wat door mijn twintig kantoormedewerkers werd betaald. Hun belastingdruk varieert van 33% tot 41%, met een gemiddelde van 36%.”

“Als je geld verdient met geld, zoals sommige van mijn superrijke vrienden doen, kan je belastingpercentage nog minder zijn dan het mijne. Maar als je je geld verdient met een baan, zal je percentage zeker het mijne overstijgen. Dat zal hoogstwaarschijnlijk met behoorlijk wat verschil zijn.” Dit komt omdat de superrijken haast geen belastingen betalen op loon, maar haast enkel op de winsten van hun kapitaal.

Geen negatieve invloed op investeringsklimaat of jobcreatie

“In de jaren tachtig en negentig waren de belastingtarieven voor de rijken veel hoger,” schrijft hij. Volgens de heersende logica zou dat hem en zijn vrienden toen hebben moeten weerhouden om te investeren vanwege de hogere belastingen op kapitaal en dividenden.

Maar, schrijft hij: “Ik heb zestig jaar gewerkt met investeerders en moet nog de eerste tegenkomen die – zelfs niet toen de belastingen op kapitaal 39,9% bedroegen in 1976-77 – een verstandige investering links zou laten liggen vanwege het belastingtarief op de potentiële winst. Mensen investeren om geld te verdienen, en potentiële taksen hebben hen nog nooit afgeschrikt.”

Voor hen die argumenteren dat hogere belastingen schadelijk zijn voor de creatie van werkgelegenheid, merkte hij fijntjes op dat in de periode 1980-2000 ongeveer veertig miljoen banen werden gecreëerd. “Je weet wat er sindsdien is gebeurd: lagere belastingtarieven en veel minder jobcreatie.”

Buffett schreef zijn stuk naar aanleiding van de werkzaamheden van twaalf Congresleden die binnenkort de financiën van de VS dienen te herschikken. Ze moeten met een plan op de proppen komen om het sinds tien jaar gegroeide begrotingstekort met minstens duizendvijfhonderd miljard dollar te verminderen.

(Nvdr: toen George W. Bush in 2001 aan zijn ambtstermijn begon, had de VS een begrotingsoverschot van ongeveer driehonderd miljard dollar. Toen hij in 2009 zijn presidentschap beëindigde, had de VS een begrotingstekort van ongeveer duizendtweehonderd miljard dollar. Tijdens deze periode liep de staatsschuld ook op van ongeveer 5.300 miljard dollar tot 11.300 miljard dollar.)

Onmiddellijke actie gewenst

Volgens Buffett verliezen Amerikanen vlug het vertrouwen in het vermogen van de overheid om af te rekenen met de financiële problemen van het land. Enkel onmiddellijke actie kan voorkomen dat deze twijfel overslaat in een gevoel van hopeloosheid. Dat is een gevoel dat zijn eigen werkelijkheid creëert, voegt hij eraan toe.

In de eerste plaats moeten, volgens Buffett, enkele beloften worden ingetoomd die zelfs een rijke VS niet zou kunnen waarmaken en waarop bespaard moet worden. Welke dat zijn, schrijft hij er niet bij.

Maar vervolgens zou deze groep van twaalf zich, volgens Buffett, moeten richten op het inkomen. Buffett zou de tarieven voor 99,7% van de belastingbetalers ongewijzigd laten. Ook moet de overheid volgens hem haar plan doorzetten de eigen bijdrage aan belastingen op loon met twee procent-punt te verlagen. Die vermindering zal de armen en middenklasse helpen; ze kunnen het goed gebruiken, meent hij.

Hij vindt dat hij en zijn vrienden lang genoeg verwend werden door een miljardair-vriendelijk Congres. “Het wordt tijd dat het onze overheid menens wordt omtrent het brengen van gedeelde offers,” besluit hij.

take down
the paywall
steun ons nu!